Koncentracija bila čak i do 14 puta veća: Šta će sona kiselina u vazduhu u Šapcu? 1Gradski trg Šabac Foto: Prvatna arhiva/Danas

Mali Pariz, kako bi neki nazvali Šabac, trebalo bi da bude grad svetlosti, ali je, zbog sve većeg zagađenja vazduha, ipak u mraku, kao jedan od gradova s najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Vazduh postaje sve vidljiviji, a građani osećaju i fizičke posledice. Peckanje očiju, otežano disanje, glavobolja, vrtoglavica – sve su to posledice prekomernog udisanja sone kiseline. Industrija se u Šapcu velikim delom zasniva se na preradi hemijskih supstanci, koje mogu dovesti do isparenja hlorovodonične kiseline (HCl, poznatija i kao sona kiselina).

Četiri Šapčanke organizovale su se s idejom zajedničke borbe protiv sad već vidljivog neprijatelja. Mame Šapca shvatile su da bez njihovog ličnog aktiviranja u borbi protiv zagađenja vazduha, neće doći do promena.

Život u strahu za zdravlje dece i drugih članova porodice motivisao ih je da se udruže i pokušaju da se problemom zagađenja bave na drugačiji način, piše CRTA.

Osim jasne motivacije, njihovu snagu čini i znanje iz oblasti zaštite životne sredine budući da je jedna od osnivačica to oblast profesije. Dobro umrežene s drugim organizacijama poput Eko Barajeva i iRevolucije, počele su od ispitivanja kvaliteta vazduha.

Pretpostavka je bila da vazduh spada u kategoriju lošeg. Kako u tom trenutku u osnovna merenja koja grad vrši nije ulazilo merenje prisustva HCl, aktivistiknje iz Mačve odlučile su da i to provere.

Mame Šapca angažovale su sertifikovanu laboratoriju da izmeri prisustvo HCl (sone kiseline) u vazduhu. Merenje je vršeno u periodu od sedam dana na različitim lokacijama u Šapcu. Ispostavilo se da je koncentracija HCl bila čak i do 14 puta veća od dozvoljene.

Nakon što su izašle u javnost s rezultatima ispitivanja, Mame Šapca pokrenule su i peticiju kojom se od grada Šapca zahteva uvođenje redovnih merenja HCl u vazduhu, piše CRTA.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu CRTE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari