Šta je "beli štrajk" i kako će se sprovoditi u nekim školama od 2. septembra? 1Foto: V. Andrić/Danas

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavili su da će njihovi članovi od 2. septembra stupiti u „beli štrajk“ koji će sprovoditi tako što do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski dnevnik.

– Sve ostalo ćemo raditi, samo nećemo ocenjivati prvih mesec i po dana, a ako vlast ne preduzme ništa po pitanju ispunjenja naših zahteva svim učenicima ćemo da damo po jednu peticu. Ona će biti sasvim dovoljna da svima petice budu zaključene i na polugodištu i to je u skladu sa propisima – kaže za Danas Dušan Kokot, predsednik NSPRS-a.

On pojašnjava da će nastavnici posle 11. oktobra ocenjivati učenike na uobičajen način, a uporište za mogućnost da đak i na kraju prvog polugodišta ima zaključenu odličnu ocenu nalaze u odredbama pravilnika o ocenjivanju koje kažu da se učeniku ne može zaključiti manja ocena od aritmetične sredine svih upisanih ocena, ali može najveća pojedinačna ocena upisana u dnevnik.

– To praktično znači da učenik može da ima jednu peticu i da dobije tri jednice na kontrolnim i pismenim zadacima i da mu, ako se ništa ne dogodi do kraja polugodišta, bude zaključena petica – pojašnjava Kokot.

Uslov da se odustane od ovakve akcije je da država ispuni tri zahteva koje je NSPRS istakao još u decembru 2022. godine.

– To je izmena Krivičnog zakonika, ali ne u smislu prihvatamo, pa će biti jednog dana, nego da izmene vidimo. Druga stvar je redefinisanje suspenzije da može da je izrekne i predmetni nastavnik na samom času ukoliko se učenik nedolično ponaša i treći zahtev je ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama koje su u 99 odsto slučajeva podnete zbog nezadovoljstva ocenom. To su tri stvari koje treba da pokažu da država ozbiljno odgovara na nasilje, a s druge strane smo malo odrešili ruke prosvetnim radnicima da mogu da održe čas – kaže Kokot.

Na pitanje da li se na ovaj način NSPRS obračunava sa državom preko đaka, on odgovara odrečno, napominjući da nijedan učenik neće biti oštećen.

Na naš komentar da će biti oštećeni oni đaci koji su pošteno zaslužili petice, ako se one sada daju i učenicima koji ih nisu zaslužili, Kokot kaže:

– A to se sad ne dešava? Koliko imamo vukovaca? Mi na požar koji gori na deponiji već decenijama sipamo malo bezina da to svi vide, ništa mi ne potpaljujemo, ništa ne radimo što se već ne radi. Protiv tih koji dele petice nema anonimnih prijava, niti ih neko kontroliše – ističe Kokot.

Na pitanje da li nastavnici mogu da odgovaraju ako budu tek tako upisivali odlične ocene svima, naš sagovornik kaže da ne mogu, jer nemaju na osnovu čega.

– Učenici će dobiti svoje ocene na pismenim zadacima, a postoji način da nastavnik učeniku da peticu na osnovu ponašanja na času, napredovanja…Ako država kaže da je bolje da mi rizikujemo našu glavu nego da nas ona zaštiti, onda je bolje da dobiju peticu, nego da brojimo razbijene glave – ističe Kokot.

Šta je "beli štrajk" i kako će se sprovoditi u nekim školama od 2. septembra? 2
Dušan Kokot Foto: Twitter@ZrDusan

NSPRS ima oko 5.000 članova, od kojih nisu svi nastavnici, a naš sagovornik ocenjuje da će ih podržati i prosvetni radnici koji nisu u sindikatima, kao i nastavnici članovi drugih sindikalih organizacija.

– Mislim da će svako ko razmisli pet minuta o problemima sa kojima s suočavamo postupiti tako. Mi polazimo od toga da će da nam se priključi mnogo veći broj ljudi. Ovom akcijom pokušavamo da nateramo državu da razmisli o situaciji u kojoj se nalaze prosvetni radnici, ovo je vapaj prosvetnih radnika da neke stvari moraju da se menjaju – ukazuje sagovornik Danasa.

On se slaže sa našom opaskom da nijedan štrajk nije imao potencijal da uspe, dodajući da je skraćenje časova na 30 minuta samo maltretranje i nastavnika i učenika i roditelja, a da totalna obustava rada koja je nezakonita može da prođe bez sankcija jedan dan.

– Koji je drugi način? Nema drugog načina zato što zakon ne definiše minimum procesa rada za ustanovu, kako bi trebalo, već kod nas svaki zaposleni ima minumum procesa rada. Čemu to služi osim opstrukcije borbe za prava? Ako su nam zadati takvi okviri onda nema iznenađenja za ovakve načine borbe. Nije ovo ništa novo, nismo mi izmislili toplu vodu, radili su to u mnogim državama. Mi pričamo o bezbednosti, drugi sindikati o novcu. Podsetiću da su organizovali protest u maju zbog pitanja bezbednosti. Da li misle da su tim protestom rešili ovaj problem? To je pitanje za njih, a ja mislim da nismo rešli nijedan problem i da nemamo pravo da izlazimo sa sto različitih zahteva i da ih stalno formulišemo drugačije. Dok ne isteramo neke stvari nema pomeranja, to je odgovornost – uveren je Kokot.

On dodaje da se NSPRS na ovaj način bori za dostojanstvo prosvetnih radnika.

Ponavlja da nijedan učenik neće biti zakinut za znanje, da će nastavnici držati i dopunsku i dodatnu nastavu, da će svaki roditelj moći da dođe u školu na razgovor, te da će svako napredovanje učenika u prvih mesec i po dana nove školske godine biti zabeleženo u pedagoškim sveskama.

– Ali i roditelji dobrih učenika moraju da shvate da mi moramo da pribegnemo ovom nesrećnom rešenju. Mislite da neko ovo voli? Ima nastavnika koji drže do sebe i pošteno ocenjuju, imate i one koji poklanjaju ocene. Mi koji hoćemo da držimo do sebe smo prisiljeni da ogolimo stvari do kraja da bi se jedanput sa tim stalo. Ako je rešenje da svi dobijaju petice, ako država zaista misli da ne treba da nas zaštiti i da nam glava stalno bude na tacni, pa onda ćemo da radimo ovako – kaže Kokot.

Smatra da zahtevi NSPRS-a mogu da se reše za 15 minuta i da za njihovu realizaciju nisu potrebne pare.

– A dve godine već stoje na stolu. Ako državi to nije u interesu, onda je ona rekla da svima treba da damo petice. A ako to država kaže, ko sam ja kao njen činovnik da se tome protivim – navodi naš sagovornik.

Kaže i da NSPRS niko od nadležnih nije kontaktirao od juna, kada su prvi put najavili pomenutu akciju.

Šta o svemu misle u Ministarstvu prosvete do objave ovog teksta nisu odgovorili Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari