Šta je Ćuta poručio Vučiću, "najvećem lobisti Rio Tinta"? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas na konferenciji za novinare da je sramota da „predsednik jedne države bude najveći lobista kompanije čiji je cilj proterivanje ljudi iz doline Jadra“.

„Taj narod nas hrani, to su srpski seljaci. Da ima iole hrabrosti, onaj koji se hvali da je hrabar – rekao bi ne i Anke Konrad i Kristoferu Hilu i Fergusonu“, istakao je Jovanović na konferenciji za medije u Skupštini Srbije.

On je dodao da Srbija neće dozvoliti da dolina Jadra ostane bez stanovništa i svoje plodne zemlje.

„Čekaćemo ih i na mostovima i njivama, svuda gde se bude pojavila njihova organizacija“, rekao je Jovanović.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović najavila je da će pokrenuti inicijativu za izmene Nacrta prostornog plana Srbije od 2021. do 2035, jer taj dokument nikada nije ušao u skupštinsku proceduru.

Ona je dodala da je cilj ponovno otvaranje javne rasprave kako i se građani pitali da li žele rudnike, kakvi su rudnici litijuma.

Nestorović je pozvala sve opozicione kolege da učestvuju u inicijativi da se ponovo otvori rasprava „da bi se definisalo da li smo rudarska kolonija ili samostalna država“.

Na pitanje zašto poruke ambasadora shvata kao napad, a ne kao savet, Jovanović je rekao da kada nemačka ambasadorka Anke Konrad kaže da je srpski litijum nešto što je neophodno za razvoj Nemačke i Evrope, onda je to direktan pritisak na ljude u Gornjim Nedeljicama.

On je rekao da prirodni resursi pripadaju građanima Srbije i da to mora da bude jasno svima.

Nestorović je po pitanju Ustavnog suda i zahteva za ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije kojom je obustavljen projekat Jadar, dodala da želi da sudije Ustavnog suda sude samo u skladu sa Ustavom.

Na pitanje o napadima na novinara Srđana Škora, Jovanović je rekao da je to početak i da to nije ništa novo.

„Ja sam rekao pre godinu dana samo je pitanje ko je sledeći Slavko Ćuruvija u ovoj zemlji“, rekao je Jovanović.

Nestorović je o istom dodala da, pošto tužilaštvo ispituje da li je Škoro počinio krivično delo, „onda treba da ispita i tabloide, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Skupštine Anu Brnabić koji su targetirali i na stub srama stavili porodice Kokanović i Petković koje se bore protiv rudarenja litijuma u dolini Jadra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari