Šta je Milan Rakić rekao u intervjuu 1934. godine?

Razgovor Stanislava Vinavera sa Milanom Rakićem u listu Ideje objavljen pre 85 godina

Ostavite komentar


  1. E ovakvi i slicni njemu,pesnici,pisci i zanesenjaci su se borili i izborili da se stvori tvorevina zvana Jugoslavija.Umesto da stvaraju Srpsku drzavu,svima su nam zagorcali zivote,svi znamo sem njih kako se to okoncalo.

    1. E Vi ste sigurno ljubitelj kineske skole CETVRTOG I PETOG MAJA, u kojima su djaci ucili profesore, a nadrilekari doktore.Ako, su Rakic i ostali intelektualci na pocetku proslog veka stvarali Jugoslaviju, nikad nije kasno da Vi stvorite Srbiju.

    2. Pa evo nam sada Srpske države pa ne znam šta će mo sa njom..Sve je manja i manja ..sami smo sebi najveći neprijatelji

      1. Zivojin Misic je pllepo savetovao regenta posle velikog rata sta da radi,nije ga poslusao kao sto znamo i eto nam ga sad.Propustena istorijska sansa,od mnogih u nizu,sad ne mozemo nista.Pogotovu pored ovakvih tutumraka koji trenutno vladaju i mlate sa svima nama

  2. Posle nezamislivih .strahota ovakav patriotski zanos. Danas da na jedan sat isključe internet ispratili bi majku u Hag.

  3. @Goran Među srpskom elitom broj onih koji je bio podozriv (1918) prema Jugoslaviji bio je izrazito mali, pominje se Živojin Perić, ali treba znati da je prethodno počišćen (1903) veliki broj mislećih ljudi. Kao i u svim revolucijama, npr.Francuskoj ili Oktobarskoj, tako je i kod nas 1903. nestao ili skrajnut veliki broj inteligentnih ljudi pa smo dobili tadašnju „olako obećanu brzinu“, avanturiste i „endemsko mesečarstvo“. Kada je Mihiz dao Andriću kompliment za gospodstvo, Andrić mu je rekao da to nije vredno hvale, „da ste znali Milana Rakića videli biste ko je i šta je pravi gospodin“. Bitno je i isticanje značaja tradicije koju naglašava Rakić a što mnogi danas omalovažavaju misleći da je to nešto prevaziđeno. Tradicija je za narod ono što je pamćenje za pojedinca, ako dođe do njenog naglog prekida ( bilo kod naroda ili pojedinca), dešavaju se velike nedaće. Primeri Francuske i Oktobarske revolucije kada se nastojalo početi skoro sve od nule, zatirući sve prethodno kao „zaostalo i anahrono“ pokazalo se kao ogromna greška. Razumeti prošlost i vrednost tradicije a biti moderan na razborit način, to je razumeo Milan Rakić.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.