Šta je pre 80 godina sputavalo proizvodnju duvana? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o proizvodnji duvana, u čemu je Jugoslavija kaskala za zemljama u okruženju. U listu Pravda istog dana našao se zanimljiv tekst o tome kako je u 19. veku jedan građanin Štutgarta bio verni dvojnik virtemberškog kralja Viljema Prvog.

List Vreme pisao je o, u ono vreme, široko rasprostranjenom pitanju proizvodnje duvana.

Šta je pre 80 godina sputavalo proizvodnju duvana? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„Najbolnije naše pitanje, od prvorazrednog značaja za egzistenciju i prosperitet mnogobrojnih proizvođača, jeste pitanje duvana o kome se toliko mnogo pisalo i diskutovalo, uvek je ukazivalo put ka rešenju, ali kao da se uvek izbegavala njegova likvidacija“, piše u listu Vreme.

Kako je objašnjeno u ovom listu, pre 80 godina je od proizvodnje duvana samo na jugu Srbije živelo 15 odsto stanovništva, zbog čega je ovo „pitanje hleba i opstanka“.

Gledajući ekološke uslove u našoj zemlji i uspehe na ovom planu kojima su se ponosile susedne zemlje, nije se moglo reći da postoji zadovoljstvo proizvodnjom. Ali, šta je ono što je sputavalo proizvodnju duvana?

Prema pisanju lista Vreme, problem je u tome što proizvodnja nije bila konstantna nego su se mogle uočiti razne varijacije.

„Dok je proizvođač dobijao malo, cene državnog monopola u unutrašnjem prometu pokazivale su čvrstu tendenciju porasta“, objašnjeno je u listu Vreme.

Prosečne prodajne cene su do 1929. godine, prema pisanjima ovog lista, bile osam puta više od prosečnih kupovnih cena, dok je u narednih sedam godina porasle, te su bile čak 19 puta više od cena koje su za duvan davane proizvođaču.

Dodatni problem je što se povišenje cena uglavnom odnosilo na onaj duvan koji je koristio najsiromašniji deo stanovništva, zaključuje list Vreme.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U listu Pravda opisana je anegdota koja se desila između šefa policije i dvojnika virtemberškog kralja Viljema Prvog u 19. veku.

Šta je pre 80 godina sputavalo proizvodnju duvana? 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Građanin koji je veoma podsećao na Viljema Prvog trudio se da se u raznim situacijama ponaša kao kralj, što je uglavnom i uspevao.

„Ovaj čestiti građanin napravio je pravi zanat od toga, nosio se kao kralj, češljao je kosu i bradu kao kralj, u svakom pogledu ga imitirao, čak je i njegov hod podražavao“, piše list Pravda.

Prema pisanju ovog lista, kraljev dvojnik je na ovaj način i zarađivao dosta novca, pošto je narod često plaćao da gleda kako se kralj ponaša.

Viljem Prvi je jednog dana saznao za ovo i naložio je šefu policije u Štutgartu da zabrani dvojniku da ga imitira.

Kako piše list Pravda, zbog toga je šef policije pozvao kraljevog dvojnika na razgovor, ovaj mu je objašnjavao kako to ne čini hotimično, na šta mu je policajac odgovorio:“Ne bih mario što ga imitirate, ali bih voleo da se odučite da imitirate onaj glupi hod.“

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari