Šta je Proton mejl sa koga su stigle pretnje Danasu i može li se ući u trag pošiljaocu?

Ostavite komentar


  1. Nema sanse da ih nadju. Mogli bi mooozda, ako bi bas hteli, ali ovako ni taj promil sanse ne postoji. Internet…

  2. Sve se može kad se hoće. To je pitanje procedure, hoće li se uputiti zahtev za podacima ili ne. To je prvi korak koje tužiteljstvo može al i ne mora da napravi.

  3. Proton mail je samo po „čuvenju“ bezbedan i enkriptovan. Mail kao mail je plain text protokol, dakle, uopšte nije naročito teško doći do podataka o pošaljiocu maila, a poznato je da Proton mail itekako identifikuje svakog korisnika. Bez ostavljanja osetljivih podataka (drugi mail, br telefona i/ili kreditne kartice) nije moguće napraviti nalog, pa je relativno lako ući u trag korisniku mail adrese. Sva priča o end-to-end enkripciji i i poverljivosti je šuplja. Jednostavno, naši će podenti zahtev tužilaštvu, tužilaštvo će dobiti podatke od proton maila, a onda će se ići u identifikaciju ili eventualno novi zahtev, ako je stručnjak negde u inostranstvu. U svakom slučaju, naći će ga bez većih problema, osim birokratskih. A onda će se slučaj vući po našim bajnim sudovima 3-5 godina i završiti bez epiloga kao i uvek.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.