Šta je "snus" i koliko je opasan po zdravlje? 1Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Tržišna inspekcija je zaplenila 200 pakovanja zabranjenog duvanskog proizvoda snus, ipak i pored toga što je zabranjen mnogi u Srbiji koriste ovaj proizvod. A šta je zapravo snus i koliko je opasan po zdravlje?

Snus je oblik duvana u prahu koji se koristi tako što se stavlja ispod gornje ili donje usne, a za razliku od cigareta, ne zahteva paljenje.

Snus potiče iz Švedske, gde je popularan već duže vreme, i često se reklamira kao manje štetna alternativa pušenju, jer ne proizvodi dim niti zahteva udisanje nikotina kroz pluća.

U Evropi je prodaja snusa zabranjena u mnogim zemljama osim u Švedskoj, koja je dobila izuzeće od zabrane kada je postala članica Evropske unije.

Iako prepun nikotina, snus ipak nije prepoznat u Zakonu o duvanu naše zemlje, što uzrokuje da se njegova distribucija ne može iskontrolisati.

Ministarstvo zdravlja Srbije je obavestilo Carinu da ne treba odobravati uvoz snusa, što ga u neku ruku čini nelegalnim.

Iako snus nije legalan u mnogim delovima sveta, raste njegova popularnost među korisnicima koji traže alternative tradicionalnom pušenju.

Snus se pravi od mlevenog duvana, soli i vode, a može biti aromatizovan različitim ukusima. Korisnici ga najčešće pakuju u male vrećice, slične kesicama čaja, koje stavljaju ispod usne.

Nikotin se apsorbuje kroz sluzokožu u ustima, a pošto ne dolazi do sagorevanja, snus se često smatra manje štetnim u odnosu na cigarete.

Iako su mediji snus često označavali kao novu vrstu droge, ove vrećice se ipak ne mogu podvesti pod tu kategoriju.

One su slične cigaretama, jer na sličan način stvaraju nikotinsku zavisnost kod osoba koje ga konzumiraju.

Kao i cigarete, snus pruža osećaj relaksacije i povećava koncentraciju, popravljajući konzumatoru raspoloženje.

Većina ljudi, koji smatraju da je upotreba snusa zdravija varijanta nego pušenje cigareta, kao prvi razlog za to navodi manjak nikotina.
Ipak, to je pogrešno, jer vrećice snusa sadrže duvan kao biljku, što ih čini nikotinski dosta jačim od obične cigarete.

Opasnosti po zdravlje

Na prvi pogled, snus izgleda potpuno bezopasno, kao kesice čaja. S obzirom da se snus žvaće, zagovornici ovog načina unošenja nikotina smatraju da je efekat snusa povoljniji od efekta cigareta, jer se dim ne uvlači u pluća.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Bez obzira što je snus bezdiman i ne utiče direktno na pluća, on može izazvati oštećenja drugih organa, a pre svega usne duplje.

Osim toga, posle duže upotrebe, snus može izazvati rak grla, ždrela, želuca i pankreasa, a zbog visokih koncentracija nikotina, opasan je i po kardiovaskularni sistem.

Iako snus nije droga, i ne izaziva jednaku zavisnost kao, recimo, marihuana, efekti ovih vrećica veoma su štetni, i stoga se ne može smatrati zdravom varijantom unosa nikotina.

U kojim zemljama je snus legalan?

Evropska unija zabranila je prodaju snusa zbog negativnih posledica koje može imati po zdravlje, kao i zbog toga što izaziva nikotinsku zavisnost.

Uprkos tome, prodaja kesica snusa u Švedskoj potpuno je legalna, i to bez nalepnica o štetnosti ovog proizvoda.

Takođe, zemlje koje su uspele da izbegnu zabranu su Mađarska, Estonija i Danska.

Sa druge strane, Kanada je uvela visoke poreze na ovaj proizvod, kako bi demotivisala društvo u nameri da ga koristi.

Ipak, u Norveškoj snus predstavlja najčešći oblik duvana, a mnoge varijante snusa percepiraju se kao zamena za pušenje cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari