Šta je starije nacija ili nacionalizam?

Ostavite komentar


  1. Dobar clanak. Istina, ponesto suvoparan i skolasticki, ali to je samo zbog mog vlastitog nepoznavanja tematike…i kad budem imao vremena, podrobnije cu da se informisem sta su pojedini navedeni mislioci hteli da kazu o nacionalizmu i naciji.
    Kao i prvobitni tekst Kisjuhasa o naciji i ovaj ostaje nedorecen za odgovor na pitanje : „Cemu sluze nacije?“ Manje-vise sve sto ljudi izmisle ima neku svrhu, ali kod nacija to nije bas tako ocigledno. Jeste receno da nacije imaju partikularisticko svojstvo…ali budimo direktniji i jednostavniji…osnovna svrha nacije i nacionalizma je interes…goli materijalisticki interes…sakriven ispod tepiha na kome se igraju nacionalna kola i recituju domoljubive pesme.
    Drugo logicno pitanje je: „Da li su nacije i nacionalizmi pozitivni ili negativni, u sirem kontekstu, kao pojave?“
    Jedno je sigurno…niko ne moze da vam ugrozi zivot i egzistenciju kao nacija kojoj ne pripadate.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.