Šta kažu Zrenjaninci o vodosnabdevanju 1Foto: M.Pudar

Šta će odgovoriti Zrenjaninci u anketi o vodosnabdevanju u svom gradu, koju tokom decembra sprovodi Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija””, s obzirom da se gradskim vodovodom snabdevaju zakonom zabranjenom vodom.

Prva asocijacija kada se spomenu Vodovod, vodosnabdevanje, Zrenjanin, svakako je voda.

Pitanje vode zapravo se ni ne nalazi u anketi, jer kako za Danas kažu u JKP “Vodovod”, u Zrenjaninu je pijaća voda zabranjena za upotrebu pa nisu građane ni pitali o tome, već o radu svog preduzeća.

“Vode nema u upitniku, iako se najviše žalbi našem preduzeću odnosi na kvalitet vode. Građani se žale i na pritisak, a najmanje se žale na kišnu i fekalnu kanalizaciju. Ovo je treća godina kako sprovodimo anketu o zadovoljstvu korisnika”, objašnjava Siniša Gajin, rukovodilac službe komunikacija u VIK-u.

Kako kaže, anketa se nalazi na zvaničnom sajtu JKP „Vodovod i kanalizacija“, i anonimna je .

Ocene koje su Zrenjaninci dali preduzeću “Vodovod i kanalizacija” kreću se od apsolutno nezadovoljan do potpuno zadovoljan. Apsolutno nezadovoljnih je 15,36 odsto u prošlogodišnjoj anketi u kojoj je učestvovao 1621 korisnik, rečeno je našem listu.

“Ispitivanje zadovoljstva korisnika je zakonska obaveza ali i način da, na osnovu prikupljenih podataka, unapredimo kvalitet usluga, međusobnu komunikaciju i bolje odgovorimo na potrebe korisnika“ kaže Gajin.

U Građanskom preokretu, udruženju koje se bavi i temom zrenjaninske vode i odlukama i postupanjima institucija u vezi s njom, kažu da ispitivanje zadovoljstva korisnika uslugama javnih preduzeća jeste obaveza ali je pitanje šta iz te obaveze proizilazi.

“Podsetiću da smo ranijih godina u okviru različitih inicijativa pokretali ovo pitanje i prozivali javna preduzeća što ne anketiraju korisnike. Tada smo sami anketirali građane i pokazalo se da su Zrenjaninci nezadovoljni uslugama javnih preduzeća, naročito daljinskim grejanjem”, objašnjava Dušan Kokot.

On kaže da je anketiranje korisnika komunalnih usluga samo prvi korak, od mnogih koje treba načiniti da bi se komunalne usluge unapredile a korisnici ispoštovali.

“Ispitivanje zadovoljstva korisnika jeste obaveza javnih preduzeća, oni to sada i rade, ali iz te obaveze proističu i neke mere što ne vidim da se dešava. Ako je većina korinsika nezadovoljna, vršilac usluge je dužan da uočene probleme otkloni, on može biti i razrešen. Nas zanima koje su to mere u zrenjainskim javnim preduzećima do sada preduzete da se uklone uočeni nedostatci u uslugama prema građanima – kaže Kokot.

Ugovori mogu biti raskinuti

Zakon o komunalnim delatnostima propisuje da jedinice lokalne samouprave obavezno određuju način kontinuiranog izjašnjavanja korisnika , najmanje jednom godišnje.

Ukoliko većina korinsika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, jedinica lokalne samouprave pokreće postupak preispitivanja rada tog preduzeća i nalaže mu da otkloni nedostatke koji su navedeni u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

Ukoliko vršilac komunalne delatnosti ne otkloni nedostatke, jedinica lokalne samouprave može raskinuti sa njim ugovor i poveriti obavljanje komunalne delatnosti drugom vršiocu komunalne delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari