Šta najavljuje okupljenost na beogradskim plažama? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina, list „Vreme“ je pisao o velikom broju kupača na beogradskim plažama, dok je list „Pravda“ najavio zanimljive veslačke utakmice na Adi Ciganliji.

 

List Vreme govori da je na beogradskim plažama bilo oko 40.000 kupača. Zbog tropske vrućine, od 11 časova pre podne do tri časa popodne, nije imalo slobodnog mesta na kupalištu.

Šta najavljuje okupljenost na beogradskim plažama? 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

„Najednom, na desnoj obali Save, kod ugalj-šteka broj 74, čuli su se uzvici za pomoć. Jedan mladić je počeo da se davi. Nastala je uzbuna. Pojurili su čamci. Ali, bilo je dockan“, navodi se u tekstu.

Mladićevo telo je potonulo, a na ugalj-šteku je pronađeno njegovo odelo. Iz legitimacije je otkriveno da se zove Danilo Brakus (19), iz sela Turjanska Vrhovina. Mladić koji je nastradao bio je neplivač.

„Nekoliko minuta docnije, zabeležena je druga žrtva Save. Kod kupatila ‘Crkvenice’ , na levoj obali, uhvatio je grč dobrog plivača, poslastičara Vladimira Vukovića. Uzviknuo je samo ‘jao’ i nestao“ , piše List Vreme.

Poslastičar je radio u hotelu „Srpski kralj“, a živeo u Brankovoj ulici. Njegovo telo takođe nije pronađeno.

„Računa se da je juče na Savi i Dunavu bilo preko četrdeset hiljada kupača, žena, ljudi, dece. Za sve vreme nije se dogodila ni jedna krađa. Policija je svuda održavala primeran red “ , piše List Vreme.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Pravda nas izveštava da će se odigrati veslačke utakmice na veslačkom stadionu kraj Ade Ciganlije.

Šta najavljuje okupljenost na beogradskim plažama? 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Beogradski klubovi su formirali sastav reprezentacije koja će se nadmetati sa Zagrepčanima i Dalmatincima.

Prva utakmica odigrana je u Budimpešti, a naši veslači su odneli pobedu.

Takođe, zanimljiva će biti i trka naših najmlađih veslača. Od samog početka ove trke biće neizvesno. Prednost ima beogradski klub „Bob“ , koji je već dve godine naš najbolji srednjoškolski četverac.

“ Za pehar ‘Pravde’ vodiće se vrlo žilava borba između našeg državnog prvaka Vladimira Tolmačeva i Nikole Vujana “ , piše list Pravda.

Utakmice počinju u nedelju s početkom u 15.30 časova. Na obali će biti čamci koji će prevesti gledaoce na Adu Ciganliju.

Celokupno izadnje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari