Šta nas sve očekuje na ovogodišnjoj „Noći istraživača“ u Zaječaru? 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Zaječar se i ove godine priključuje evropskim gradovima koji obeležavaju „Noć istraživača“. Naučni klub je ove godine pripremio program u čak pet dana, a sve aktivnosti su slobodne i besplatne.

Za ponedeljak 23. septembar planirana je „Naučna potraga za blagom“ koja startuje u 18 sati.

„Pridružite nam se u potrazi za blagom koja će se odvijati po celom gradu. Tokom potrage učesnici će rešavati zadatke iz matematike, logike i koristiti digitalne alate. Zadaci će biti formulisani tako da se učesnici upoznaju sa naučnim istraživanjima koja se odvijaju u Zaječaru: na primer, geomagnetno mapiranje ostataka Rimske tvrđave, a građani će meriti zagađenje vazduha“, kažu organizatori.

Prijave ekipa za srednjoškolce se mogu obaviti u Gimnaziji Zaječar, kontak osoba Mladen Šljivović.

U utorak 24. septembra na programu je predstava „Naučno stablo“ sa početkom u 18 sati.

„Članovi Dramske družine i Stevan Jovanović, nastavnik srpskog, su nam priredili igrokaz koji će predstaviti najvažnija otkrića u nauci od antičke Grčke do danas na duhovit i zanimljiv način. Iza predstave stoji ideja o stablu čiji je koren metafizika, iz koje se izdvajaju ostale nauke, a sama predstava će biti premijerno izvedena drugog dana Nedelje istraživača. Posetite nas slobodno“, objašnjavaju oni.

Za sreda 25. septembar, Naučni kafe biće održan u, „Džez kafe“ sa početkom isto u 18 sati.

„Dobro došli na Naučni kafe, koji ćemo započeti kratkim uvodom Dragana Gajića, dugogodišnjeg profesora PMF-a u Nišu, koji je predavao astrobiologiju. U neformalnom razgovoru imaćemo priliku da saznamo ponešto o trenutnim istraživanjima, ali i o mogućnostima pronalaska vanzemaljskog života i razmotrimo u kojim to sistemima očekujemo život. Pitanja od strane publike su više nego dobrodošla“, kažu iz organizacije.

U četvrtak 26. septembra održava se zeleni talas Zaječara, tokom celog dana.

„Pozivamo vas da se pridružite našem projektu posvećenom podizanju svesti o zagađenju PM česticama i očuvanju zelenih površina. Postavićemo sadnice u brendirane saksije sa logom Noći istraživača, a njihov dizajn će realizovati NK Zaječar. Sadnice će biti poverene ekološkim organizacijama iz Zaječara i postavljene na vidljivim mestima. Snimamo kratak video za društvene mreže, u kojem ćemo predstaviti i „usvojitelje“ i biljke. Takođe, organizujemo radionicu na kojoj ćete naučiti kako da napravite PM merač pomoću arduino mikrokontrolera i PM senzora. Pridružite nam se i pomozite u zaštiti životne sredine“, poručuju.

Za petak 27. septembra, poslednjeg dana, planirano je veliko naučno okupljanje, u dvorište srednjoškolskog centra u 18 sati.

„Ova aktivnost kombinuje „Živu biblioteku“ sa istraživačima iz različitih ustanova, gde učesnici mogu postavljati pitanja i slušati njihove priče. Prateći program uključuje naučni kviz za osnovce i srednjoškolce, naučni šou sa eksperimentima iz fizike i hemije, i prezentaciju najnovijih Arduino projekata iz Naučnog kluba, kao i rad drugih klubova u Zaječaru“, ističu organizatori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari