Populizam i demagogija za podilaženje glasačkom telu: Šta nastavnici misle o predlogu Zavetnika da prosvetari dobiju beneficirani radni staž? 1Foto: N. Kovačević

Posle najave predsednice Srpske stanke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski da će kao ministarka za brigu o porodici i demografiju predložiti uvođenje đačkih uniformi i to u bojama srpske zastave, iz ove političke partije stiže nova inicijativa.

Naime, novosadski odbor stranke Zavetnici predlaže da se uvede beneficirani radni staž za prosvetne radnike, o čemu zaposleni u školama sa kojima smo razgovarali imaju oprečna mišljenja.

– Predlog je neozbiljan i služi skretanju pažnje sa suštine problema. Prosvetni radnici su odavno poslali svoje predloge koji se uporno ignorišu, tako da je to politika „ne lipši magarče do zelene trave“ – komentariše Nikola Ćurčin, potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvenih radnika Srbije.

Petar Panić , profesor istorije i predsednik sindikata u 12. beogradskoj gimnaziji, takođe se ne slaže sa predlogom Zavetnika.

– Izjava koju je dao odbor stranke Zavetnici iz Novog Sada govori o apsolutnom nerazumevanju položaja prosvetnih radnika. Osim što je puna floskula i opštih mesta u njoj nema ničeg realnog niti sprovodljivog – smatra Panić.

Dodaje da bi prosvetni radnici voleli da dobiju beneficirani radni staž, ali da bi to značilo da su sve škole u Srbiji rizična mesta za rad, te da su radom u školama prosvetarima ugroženi zdravlje i život.

– To, ipak, nije tačno, iako se situacija poslednjih dana dramatično pogoršala. Po sredi je populizam i demagogija sračunata na podilaženje glasačkom telu i ništa više od toga. Partner prosvetnim radnicima u dijalogu o poboljšanju uslova rada zato svakako ne mogu biti članovi stranke Zavetnici – ističe Panić.

S druge strane, Goran Manojlović, nastavnik tehnike i tehnologije, veruje da prosvetni radnici nemaju ništa protiv predloga da se uvede benificirani radni staž za rad u prosveti.

– Svedoci smo da je rad u prosveti sve teži i teži. Takođe, treba napomenuti da se što manje srednjoškolaca odlučuje da upiše nastavničke fakultete. Smatram da bi se uvođenjem benificiranog radnog staža malo smanjilo nezadovoljstvo zaposlenih koji rade u prosveti, a to bi i donekle ujedno bila motivacija da se poveća upis studenata na nastavničke fakultete – kaže Manojlović.

Kao odgovor na nasilje nad nastavnicima reprezentativni sindikati obrazovanja su tražili izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenje posebnog krivičnog dela u slučaju napada na zaposlene u prosveti, što je i predviđeno u nacrtu izmena ovog propisa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari