Šta o plasmanu na Šangajskoj listi kaže rektor Beogradskog univerziteta? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Univerzitet u Beogradu saopštio je danas da se na prestižnoj Šangajskoj listi UB plasirao među 500 najboljih visokoškolskih ustanova na svetu, ali se ne pominje pad u odnosu na prošlogodišnje rangiranje.

Najveći srpski i regionalni univerzitet je između 401. i 500. mesta u konkurenciji preko 2.500 univerziteta iz celog sveta, a rektor UB Vladan

Đokić čestitao je svim profesorima, istraživačima i saradnicima koji su doprineli ovom izuzetnom uspehu, piše u saopštenju Univerziteta.

„Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu zaredom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plasman. To što smo u kontinuitetu među najboljima se ogleda kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u dinamičnom učešću u međunarodnim projektima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet“, istakao je rektor Đokić.

On je podsetio da je plasman univerziteta na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski i finansijski ulaže u nauku i obrazovanje.

„Univerzitet u Beogradu i dalje beleži odličan plasman u više oblasti: tekstilnog inženjerstva, gde je među 40 najboljih na svetu, tehnologiji i nauci o hrani gde je među 75 najboljih na svetu, a veoma visoko plasirane su i klinička medicina, stomatologija, veterina i fizika – sve u prvih 300 univerziteta na svetu. Nova lista po naučnim oblastima biće objavljena u oktobru“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari