Šta o studiji za projekat Jadar kaže dekan Poljoprivrednog fakulteta? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Poljoprivredni fakultet je 2020. godine završio „Pedološku studiju“ za potrebe projekta Jadar, čiji naručilac je bilo preduzeće Rio Sava Exploration doo sa kojim je potpisan ugovor o poverljivosti podataka, izjavio je za FoNet dekan tog fakulteta Dušan Živković.

Živković se u pisanoj izjavi osvrnuo na navode ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića, koji je rekao da je pre nekoliko dana razgovarao sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta, koji je „napravio obimnu studiju, koja se odnosi na pedologiju u dolini reke Jadar“.

„Ono što je suština, jeste da rudarenje jadarita neće imati nikakve štetne posledice po kvalitet poljoprivrednog zemljišta“, kazao je Martinović i dodao da studija ima oznaku tajnosti, pa zbog toga ne može da otkriva detalje, kao i da je studiju tražila jedna privatna kompanija.

Dekan Živković je za FoNet naveo da je naručilac studije Rio Sava Exploration DOO, a izvođači studije su Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

On je dodao i da je studija završena još 2020. godine i da se do pre nekoliko meseci za nju niko nije interesovao.

„Ministar Martinović i ja smo pre nekoliko dana razgovarali o više stvari, a između ostalog i o Pedološkoj studiji. Ja sam mu i rekao da je sa kompanijom Rio Sava Exploration doo Fakultet potpisao ugovor o poverljivosti podataka i da zbog toga podaci ne mogu biti opšte dostupni. Verovatno da je ministar zato upotrebio reč tajnost“, napisao je Živković.

On je napomenuo da je studija usko stručnog karaktera i da se bavila uzorkovanjem zemljušta i ispitivanjem njegovih fizičko-hemijskih karakteristika.

„Cilj Studije je bio da se snimi stanje zemljišta u pedološkom smislu, pa su detaljno navedene utvrđene vrednosti raznih parametara. Stoga je zaključak kratak i u njemu se navode tipovi zemljišta utvrđeni po profilima i njihove fizičko-hemijske karakteristike“, objasnio je dekan.

Napomenuo je i da se Poljoprivredni fakultet u kontinuitetu, već 105 godina, bavi ovakvim i/ili sličnim studijama, istraživanjima, projektima koji su u okviru vrlo široke ekspertize, od zemljišta, pa do ekonomskih pitanja.

„Dekan, iako je odgovorno lice, niti je kompetentan, niti može svaku studiju da procenjuje i komentariše, što ne bi bilo ni odgovorno. Smatram da je o konkretnim i stručnim pitanjima i temama potrebno razgovarati sa stručnim i profesionalnim licima, recimo sa rukovodiocima istraživanja ili timovima“, rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari