Šta očekuje đake od septembra 2017. 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Sadašnji učenici četvrtog razreda osnovne škole trebalo bi da budu prva generacija za koju će od petog razreda informatika biti obavezan predmet.

Izabrani sport, koji trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta, biće transformisan, pa će se đaci, umesto sadašnjeg jednog časa, sportskim aktivnostima baviti jedan i po čas nedeljno. Sadržaji izbornih predmeta realizovaće se kao slobodne aktivnosti, a od toga će biti izuzet samo maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Ovo su neke od ideja Ministarstva prosvete koje tek treba da budu uklopljene u novi nastavni plan i program za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, ali neće obuhvatiti učenike koji sada pohađaju više razrede osmoletke. Ako promene startuju od septembra, novine će se odnositi samo na petake, a đaci koji naredne školske godine budu u šestom, sedmom i osmom razredu završiće osnovnu školu po starim pravilima, potvrđuje za Danas Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Ministarstvo prosvete uputilo je početkom novembra Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) inicijativu za donošenje novog nastavnog plana za više razrede osnovne škole i novog programa za peti razred.

Plan je da ZUOV predloge ovih dokumenata završi do februara, koje potom treba da razmatra i usvoji Nacionalni prosvetni savet (NPS). Nastavi plan i program petog razreda treba da se objavi najkasnije tokom juna, da bi se škole pripremile za novu školsku godinu, objašnjavaju za Danas dinamiku posla nadležni u ZUOV-u.

Najviše kontroverzi dosad je izazvala ideja prosvetne vlasti o transformaciji izabranog sporta, zbog čega su se pobunili nastavnici fizičkog vaspitanja. Nadležni trenutno traže najbolji model realizacije nastave trećeg časa fizičkog, a kako je Danas prvi pisao, jedan od predloga je da škole đacima ponude raznovrsne sportske aktivnosti, koje bi bile obavezne. Dodatnih pola časa na nedeljnom nivou omogućilo bi da učenici svake druge nedelje imaju još jedan obavezan čas, koji će se realizovati u večernjim terminima, a nastavnici bi za to bili dodatno plaćeni. Nastavnici fizičkog najviše primedbi imaju na „brisanje“ iz rasporeda izabranog sporta, a iste argumente potežu i predavači izbornih predmeta, koji bi, kako smo pomenuli, trebalo da se ubuduće realizuju kao slobodne aktivnosti učenika. Reč je o predmetima sa takozvane liste „V“, među kojima su crtanje, slikanje, vajanje, hor i orkestar, svakodnevni život u prošlosti, šah… NJih su, zbog „prebukiranog“ rasporeda đaci često morali da pohađaju u suprotnoj smeni, kao pretčas ili sedmi čas, što potvrđuje i Vesna Nedeljković. Ona razrešava dilemu da li će promena statusa izbornih predmeta ostaviti nastavnike bez posla, s obzirom da slobodne aktivnosti neće biti obavezne.

– Treba praviti razliku između onoga što je obavezno za učenike i za nastavnike. Ideja je da sadržaje izbornih predmeta ponudimo kroz sekcije, koje će nastavnici obavezno držati. Nije norma samo ono što je u rasporedu časova. Ako nastavnik, recimo, ima 18 časova neposrednog rada sa učenicima, on će fond dopuniti sa tri časa sekcije. Namera Ministarstva prosvete nije da ljudi ostanu bez posla već da zadrže postojeće angažovanje, ali smo, s druge strane, ograničeni zahtevima Ministarstva finansija da ne možemo povećavati broj izvršilaca, sem ako je to neophodno – kaže pomoćnica ministra.

Ona dodaje da će drugi strani jezik zadržati postojeći status, kao i građansko vaspitanje i veronauka. Nastavnici tehničkog obrazovanja takođe su zabrinuti zbog plana da se časovi teoretske nastave izvode pred celim odeljenjem, a da se samo na vežbama učenici dele u grupe. Nedeljkovićeva uverava da nema razloga za strah, jer je namera Ministarstva da se zadrži postojeća situacija – škole u kojima su se đaci na tehničkom i informatičkom obrazovanju (TiO) delili u grupe, tako će moći da rade i ubuduće. Još jedna novina je što će umesto sadržaja informatike u budućem predmetu tehničko obrazovanje biti ubačene lekcije o preduzetništvu.

Paralelno sa poslom koji radi ZUOV, Ministarstvo priprema novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se izmenilo postojeće ograničenje fonda časova, koje se u praksi godinama krši.

– Nije cilj Ministarstva da se u zakonu samo izmene brojevi i time potvrdi stvarno stanje već da se uradi ozbiljna analiza opterećenja učenika i da u narednom koraku izmenimo nastavne programe – kaže Nedeljkovićeva.

Ako sve bude teklo po planu ZUOV bi tokom 2017. trebalo da uradi nove programe i za šesti, sedmi i osmi razred, koji bi se sukcesivno uvodili. Što se tiče eventualne promena udžbenika, u Ministarstvu kažu da najpre čekaju da ZOUV uradi program za peti razred i u skladu sa tim uputi preporuke o udžbenicima.

Uniforme samo dobrovoljno

Škole u kojima su se saveti roditelja izjasnili za uvođenje đačkih uniformi to će moći da realizuju već od narednog polugodišta. U Ministarstvu podsećaju da su školama prosledili uputstvo kako da sprovedu ankete i ispitaju mišljenje roditelja, ali taj posao nije svuda završen. U ovom trenutku nemaju podatak kakvo je raspoloženje među školama koje su završile anketiranje, ali kažu da se povećava broj ustanova koje su rešile da uvedu uniforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari