Šta piše u otvorenom pismu alumnista ambasadoru Britanije o iskopavanju litijuma u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Alumnisti sa britanskih fakulteta, njih 26, napisalo je otvoreno pismo britanskom ambasadoru u Beogradu Edvardu Fergusonu, u kojem su izrazili svoju bojazan zbog planiranog iskopavanja litijuma u Srbiji i iznenađenje zbog njegove podrške tom projektu.

Radi se o bivšim studentima renomiranih britanskih univerziteta koji su pomerili granice u različitim profesionalnim poljima, uključujući politiku, ekonomiju, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju.

Njihovo otvoreno pismo pročitajte u nastavku:

„Kao Čivening alumnisti, dobitnici prestižne nagrade koja je značajno uticala na naše profesionalne karijere i razvoj, pišemo ovo pismo da izrazimo najdublju zabrinutost u vezi sa javnim nastupima u kojima podržavate Rio Tintovo iskopavanje litijuma u Srbiji.

Odnedavno, Čivening program stipendija podržava pojedince koji su usredsređeni na održivi razvoj i životnu sredinu, kao i one koji rade na poboljšanju demokratskih institucija u Srbiji. Budući da je to slučaj, bili smo iznenađeni da vidimo da podržavate ovaj projekat.

U svetlu zapažanja o političkom dijalogu u zemlji, i informacijama koje su dostupne iz relevantnih izvora o iskopavanju litijuma, poput ove studije o uticaju eksploatacije u potencijalnom rudniku litijuma na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji i ove publikacije SANU, s poštovanjem predlažemo da preispitate svoj stav i javnu podršku projektu koji bi mogao da ima ozbiljne posledice na životnu sredinu i stanovnike Zapadne Srbije.

Imajući u vidu dosadašnje rezultate drugih rudarskih projekata u Srbiji i njihove negativne posledice na životnu sredinu, i generalni nedostatak delotvornih i usmerenih napora od strane vlade da osigura dobrobit životne sredine i ozbiljno reguliše velike zagađivače, postoji mnogo razloga za sumnju o obećanjima da će biti poštovani najviši ekološki standardi.

Čak i Rio Tinto, na početku nacrta svoje studije, ima disklejmer o podacima i zaključcima kojima pokušavaju da smanje efekte ovog projekta na životnu sredinu.

Nećemo ulaziti u detalje o veoma problematičnoj reputaciji ove kompanije, jer smo sigurni da ste već upoznati sa tim.

Jasno je da je u pitanju potreba EU i drugih zemalja za kritičnim sirovinama, neophodnim za proizvodnju baterija.

Uprkos tome, studije linkovane iznad, obezbeđuju snažne dokaze da troškovi ovog projekta po zdravlje i ceo ekosistem oblasti daleko prevazilazi potencijalni benefit za ovu zemlju i njen narod.

Kao Čivening stipendisti i prijatelji Britanije, ali takođe i zabrinuti građani Srbije, nadamo se da ćete sve ovo uzeti u obzir kada se radi o projektu koji bi mogao da ima ovako katastrofalne posledice.

Svako ima pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu u kojoj mogu da žive dostojanstveno.

Hvala vam na vremenu i razmatranju.

Stavovi izneti u ovom pismu predstavljaju isključivo stavove dole potpisanih alumnista, i nisu stavovi Čivening udruženja Srbije u celini.

Pismo je potpisalo 26 alumnista“.

Ferguson je ranije izjavio za Juronjuz da je litijum moguće vaditi na bezbedan način.

„Apsolutno je moguće vaditi litijum na ekološki bezbedan način. Postoje takvi projekti i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Španiji, i u Portugalu, i u Finskoj. Međutim, prednost Srbije je u tome da ima jedan od najnaprednijih projekata“, rekao je Ferguson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari