Šta piše u predlogu odluke o dodeli besplatnih udžbenika beogradskim osnovcima i srednjoškolcima? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Svi učenici javnih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Beograda dobiće besplatne udžbenike i udžbeničke komplete za narednu školsku godinu, predviđeno je u predlogu odluke Gradskog veća Grada Beograda koja će biti na dnevnom redu sednice Skupštine grada u utorak, 20. juna.

U predlogu odluke, u koju je Danas imao uvid, navodi se da su sredstva za finansiranje udžbenika obezbeđena u budžetu Grada, a da će realizacija posla biti poverena Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Pravni osnov za donošenje Odluke o dodeli udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Beograda za školsku 2023/2024 godinu sadržan je u odredbama Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja kojima je, između ostalog, propisano da, ustanova može učešćem jedinice lokalne samouprave ili od proširene delatnosti da obezbedi sredstva za viši kvalitet u oblasti predškolskog, osnovnom i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, u cilju omogućavanja jednake dostupnosti obrazovanja i vaspitanja, čime se stara o unapređenju ravnomernijeg funkcionisanja sistema obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Grada Beograda“, navodi se u obrazloženju predloga.

Šta piše u predlogu odluke o dodeli besplatnih udžbenika beogradskim osnovcima i srednjoškolcima? 2

Kako saznaje Danas, osnovne i srednje škole dobile su od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu nalog da popune tabele u kojima će navesti udžbenike koji će se koristiti u školskoj 2023/24. godini, kao i broj primeraka koji odgovara broju učenika škole.

Direktori sa kojima smo razgovarali kažu da je prvobitan rok za slanje podataka produžen do kraja ovog meseca, ali da za sada nemaju informacije na koji način će školama biti isporučeni udžbenici.

Ukoliko predlog koji je prvobitno potekao od gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića dobije „zeleno svetlo“ gradskih odbornika, ovo će biti prvi put da svi osnovci i srednjoškolci iz prestoničkih škola dobiju besplatne udžbenike na trajno korišćenje.

Do sada nije bilo reči o tome da će neke udžbenike morati da vrate na kraju školske godine, niti takvu informaciju imaju izdavači.

U više izdavačkih kuća nam je rečeno da još nemaju informacije o rokovima do kojih treba da isporuče školske knjige, kao ni kada će im Grad platiti udžbenike.

Kažu da je prvobitna ideja bila da Grad novac prebaci školama, pa da one plaćaju izdavačima, ali se od toga odustalo.

Kako je Danas pisao, u ranijim razgovorima sa nadležnima izdavačima je bilo ponuđeno da im novac legne tek od 1. januara 2024, u osam rata, što su izdavačke kuće odbile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari