Šta poručuje nakrivljena kupola na zrenjaninskoj gradskoj kući? 1Foto: M.P / Danas

Na zdanju Gradske kuće u Zrenjaninu, koja je spomenik kulture i datira iz 1820. godine, nakrivila su kupola čiji vrh preti da potencijalno padne.

Da li od zuba vremena ili čak nevremena koje je obeležilo protekle mesece, tek kupoli treba malo pažnje i popravke, a vešte majstorske ruke uz pomoć konzervatora mogu puno toga da učine.

O ovome je javnost nedavno obaveštena a sada predstavnici opozicione LSV i odbornici ove stranke u Skupštini grada Zrenjanina insistiraju da se kupola hitno sanira.

„Upozoravamo da je vrh kupole nakrivljen i da je pitanje trenutka kada se može dogoditi da padne i povredi nekoga. Ovo pitanje je pre svega bezbednosno, jer građani svakodnevno ulaze u Gradsku kuću da bi rešili administrativne poslove, te su u riziku da budu povređeni“, navode iz odorničke grupe LSV Vojvođani.

Šta poručuje nakrivljena kupola na zrenjaninskoj gradskoj kući? 2
Foto_ lsv

Kako objašnjavaju, zgrada Gradske kuće u Zrenjaninu je istorijski objekat i spada u vrednu baštinu ovog grada.

„Ovo jeste bezbednosno pitanje ali je i pitanje odnosa prema gradskoj imovini, odnosno najvažnijoj od svih građevina, Gradskoj kući, takozvanoj Županijskoj palati, koja spada u kategoriju spomenika kulture od velikog značaja. Ako se ovako odnose prema zgradi koja je najreprezentativnija, i u kojoj vlast boravi svakodnevno, kakav odnos možemo očekivati prema nečemu što im nije pred očima svakog dana“, poručuju zrenjaninski odbornici LSV.

Lepotica stara preko dva veka

Županijska palata, odnosno Gradska kuća u Zrenjaninu, podignuta je na mestu nekadašnje Bečkerečke tvrđave i najprepoznatiljiviji je simbol grada.

Današnji Zrenjanin a nekadšnji Veliki Bečkerek bio je sedište Torontalske županije od 1779. godine.

Nakon što je veliki požar 1807. uništio skoro sve zgrade u Bečkereku, uključujući i staru županijsku zgrad, radovi na izgradnji nove zgrade započeti su 1816, a završeni 1820. godine po projektima arhitekte Josifa Fišera.

Županijska zgrada je 70 godina kasnije rekonstruisana po projektima dvojice budimpeštanskih arhitekata, Đule Partoša i Edena Lehnera u periodu od 1885. do 1887. godine.

Županijskoj zgradi su dodati levo i desno krilo, fasada joj je modernizovana u stilu neobaroka, dodat novi balkon, krov joj je pokriven Žolnai crepom, ugrađena je električna energija i uvedena telefonska linija.

Glavno stepenište je ukrašeno sa tri vitraža, koji prikazuju personifikacije „Pravde“, „Mudrosti“ i „Moći“.

Šta poručuje nakrivljena kupola na zrenjaninskoj gradskoj kući? 3
Foto: privatna arhiva

Ovi vitraži, postavljeni na prozorima ka Gradskoj bašti, osim dekorativne funkcije imaju i umetničku vrednost, objašnjava Miodrag Grubački, novinar i urednik gradskoj sajta.

Delo su Eduarda Kracmana, najpoznatijeg vitražiste druge polovine 19. veka u Mađarskoj i sina poznatog češkog slikara Gustava Kracmana.

Vitraži su bili oštećeni u velikom nevremenu u leto 2003. godine, ali su popravljeni i vraćeni u prvobitno stanje.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na zgradi izvedeni su tokom 2003. i 2004. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari