Šta se dešava sa slučajem policijske brutalnosti koju je pretrpeo Andrej Obradović? 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Od 14. februara prošlo je skoro šest meseci, a slučaj policijske brutalnosti koju su doživeli Andrej Obradović i njegova cimerka i dalje nije rešen.

Andrej Obradović je u aprilu šest dana štrajkovao glađu zato što institucije nisu reagovale na njegov slučaj, a isti je prekinuo nakon razgovora u tužilaštvu.

Ipak, danas, skoro četiri meseca nakon toga, od institucija i dalje nema nikakvog odgovora.

Obradović za Danas navodi da je poslednje saznao da Sektor unutrašnje kontrole odbija da pošalje dopise zaštitniku građana i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

„Zaštitnik građana mi je dao da vidim prvobitnu dokumentaciju koju su im oni poslali. U njoj piše da su, između ostalog, oni poslali molbu za izuzeće od dostavljanja video snimaka maltretiranja u stanu. Što se tiče drugih video nadzora oni kažu da im nisu u funkciji godinama unazad. Takođe sam saznao da je Vrhovno javno tužilaštvo poslalo dve urgencije nadležnim tužilaštvima, međutim, niko se nije odazvao ni na jedno“, ukazuje Obradović.

On navodi da se u međuvremenu dogodio još jedan slučaj policijske brutalnosti.

„Meni je tim aktom poručeno da sam građanin, ne drugog, već desetog reda, zato što je u pitanju bila strejt osoba i ministar Ivica Dačić je lično to rešio za dva sata“, naglašava Obradović.

Kaže da mu je jednom preko advokata poručeno, nakon zasedanja komisije MUP-a koja je utvrđivala da li su policajci ovlašćeno ušli u stan i da li su prekršili korišćenje sile, da su policijski službenici delimično priznali krivicu, ali da njega neće pozivati na te iste komisije.

„Takođe i da moje pritužbe uopšte neće da se uzimaju u obzir, zato što su oni planirali da ja ne budem na adresi tog dana, a slučajno sam se zadesio tu. Tužilaštvo je pogubilo naša psihijatrijska veštačenja, predstavili su kao da ih nikada nisu ni primili, a fizičke povrede nam je veštačio specijalista ginekologije i akušerstva“, ukazuje Obradović.

Ističe da je u ovom momentu izgubio veru u pravosuđe, a da trenutno iščekuje odbacivanje krivične prijave.

„I to se već dugo odlaže jer mi ne dozvoljavaju da idem na dalje pravne instance. Ukoliko ih odbiju, slučaj mora da preuzme Vrhovno javno tužilaštvo, a onda i dalje ukoliko ni oni ne mogu da utvrde šta se desilo. Slučaj je jako osetljiv, na primer, njihovi telefoni koje je trebalo veštačiti, jer su njima slikali nas, naš donji veš i još neke stvari, evo sad je prošlo skoro šest meseci, da se sada daju na veštačenje pitanje je da li bi se našli tragovi toga“, smatra Obradović.

Naglašava da je njima u cilju da dokazi izgube vrednosti ili da u potpunosti nestanu, kako bi odbacili prijavu. Obradović kaže da se trenutno trudi da preko interneta i društvenih mreža dobije neku vrstu epiloga, odnosno da za sad ne mogu više ništa da pravno preduzimaju.

„Ono što planiramo sledeće nedelje jeste da se sastavi jedno otvoreno pismo, koje će se uputiti i Vrhovnom javnom tužilaštvu, MUP-u, Sektoru unutrašnje kontrole, a možda čak i Predsedništvu“, navodi Obradović.

Slučaj nasilja zbog kog je Obradović štrajkovao dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan u kojem je živeo sa cimerkom na Karaburmi, nakon dojave da poseduju drogu.

Prema navodima organizacije Da se zna, pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, nisu se do sada sreli sa takvom torturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari