Haos u Rusiji, ima stradalih: Šta se to događa u ruskom zatvoru maksimalnog obezbeđenja? 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Zatvorenici u zatvoru u južnoj ruskoj oblasti Volgograd preuzeli su kontrolu nad objektom i uzeli čavore za taoce, a više članova zatvorskog osoblja je povređeno, javili su ruski državni mediji pozivajući se na rusku zatvorsku službu.

Zatvorske vlasti rekle su agenciji RIA Novosti da se pobuna zatvorenika dogodila u kaznenoj koloniji IK-19 Surovikino, koja se nalazi oko 120 kilometara zapadno od glavnog grada regiona, Volgograda.

Neprovereni video koji su delili novinski kanali u aplikaciji Telegram navodno prikazuje zatvorenike u kaznenoj koloniji kako stoje iznad okrvavljenih zatvorskih čuvara.

„Nekoliko zatvorenika je uzelo za taoce osoblje na sastanku disciplinske komisije kolonije“, prenela je novinska agencija TASS ne navodeći broj talaca.

Službe hitne pomoći saopštile su novinskoj agenciji da su tri zatvorenika osumnjičena za uzimanje talaca i da je najmanje jedan zatvorski službenik ubijen.

U kaznenoj koloniji maksimalnog obezbeđenja IK-19 u gradu Surovikino boravi preko 1.200 zatvorenika.

Ruski istražni komitet, koji istražuje teške zločine, pokrenuo je krivični postupak u vezi sa uzimanjem talaca u petak, zločinom za koji se propisuje maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da ga je načelnik zatvorske službe obavestio o situaciji sa taocima u Volgogradu, drugoj koja se dogodila u jednom zatvoru na jugu Rusije ovog leta.

U junu su šest zatvorenika koji su se zakleli na lojalnost Islamskoj državi zarobili dvojicu čuvara u pritvorskom centru u susednoj Rostovskoj oblasti. Pet zatvorenika je ubijeno, a jedan je kasnije osuđen na 20 godina zatvora pod optužbom za terorizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari