Šta se zna o Sinofarmovoj vakcini koja je u milion doza stigla u Srbiju?

Kineska duplo skuplja od američke

Ostavite komentar


  1. Da li ima informacija ili objasnjenja zasto ta vakcina nije odobrena u Evropi, kao ni ruska? I koje je misljenje Svetske zdravstvene organizacije? Ni ona nije dala odobrenje za tu vakcinu.

    1. Nije ni Modernina vakcina odobrena od Svecke zdravstvene organizacije pa se primenjuje u EU i Americi.

  2. Povlačim prethodnu tvrdnju da nije moguće da kineska vakcina toliko košta. Pročitao sam neke druge strane novine gde svi kažu da će cena biti oko 145USD. E sad, da li nam je trebalo da kupimo milion vakcina po toj ili približnoj ceni, pitanje sad? Jedino, ako ih nismo dobili na poklon???

  3. Ako je Agencija dala privremenu dozvolu za uvoz 100000 vakcina,sta se desava sa preostalih 900000 ? Hocemo li ih baciti? Da li su legalno uvezene?

  4. kada se kaze uspesnost vakcine preko 80%, to znaci da je toliko uspesna posle prve ili druge doze?
    sta se dogadja ako se primi samo jedna doza?

    1. Posle druge doze. Za neke od vakcina je pokazano da i prva doza stiti, ali manje. Sve jedno, je potrebno dosta vremena da se razvije imunitet (nekoliko nedelja).

  5. uopste vezano za vakcinaciju, da li se izdaje neka potvrda da je osoba vakcinisana (sto bi mozda nekad moglo biti korisno, ako osoba putuje)?

  6. Molim vas objasnite deo ovog texta u kome se kaze:
    …a podaci iz ovog ispitivanja biće objavljeni u relevantnim stručnim publikacijama u Kini i inostranstvu.
    Nakon toga ovo cepivo dobilo je i dozvolu za upotrebu u Kini.
    Da li ovo znaci da je ova vakcina dobila dozvolu za upotrebu u Kini i pre objavljivanja rezultata istrazivanja o ovo cepivu u relevantnim strucnim publikacijama – sto je vrlo problematicno, ili je ovo greska pisca texta i urednika koji je text procitao pre publikovanja. Nadam se da je greska vasa jer ako je drugacije to bi zbnacilo da kinezi ovu vakcinu jos nisu ispitali a da je data dozvola za upotrebu.

    1. Posto nema potvrde da je 3. Faza zavrsena, sve ukazije da je ona u toku i da verovatno ovo vakcinissnje spada u tu fazu pre izdavanja dozvole.
      Hvala velikom vođi na eksperimentu.

  7. Ne zna se nista kao sto se ne zna niti za jednu drugu vakcinu u zqdnjih 20ak godina. Zna se samo da zdravstveni radnici beze od njih, da u vecini zemalja niko ne snosi nikakvu odgovornost, a za kontraindikacije tesko da cete ista saznati. Teska prevara kao i obe sa svinjskim gripom

  8. Sinofarm je najzdravija vakcina, ali zašto je toliko preskupa. Pa kineske plaće su nikakve u odnosu na američke i engleske. Neću se cijepiti jer kineske vakcine nema u Hrvatskoj, a vektorsku ne želim.

  9. Cena od 144$ za vakcinu kojoj je proizvodna cena oko 4$ ?!?!?!
    Vucicu, … izgleda da im ne otplacujes na vreme kamate za one faraonske dzade koje su ti napravili po Srbiji, pa ljudi pokusavaju da naplate tvoje dugove?!
    Ipak, stavi ono ‘Hvala ti Brate Xi!’ po beogradskim bilbordima, …

  10. Prelezao kovid 19 u decembru posto imam antitela da li smem primiti simofarnovu vakcinu

  11. Moja familija je vakcinisana sa sinofarm vakcinom niko nije imao nekih. Problema ali me interesuje dali se mozemo zaraziti veliki Pozdrav

  12. Ja sam se vakcinisala kineskom vakcinom Sinopharm i sad čekam refakcinacija
    20 maja. 2021 godine sam primila prvu dozu
    1 dan nista, 2 dan me bolelo rame, 3 bolelo rame i mnogo mi se spavalo, 4 dan na kratko me je bolela glava i rame i mnogo mi se spava a 5 i 6 da nista

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 9

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.