Šta smo sve naučili iz pandemije: Profesor Đukić kaže da se i dalje nalazimo u kriznom periodu 1Foto: FoNet/ Medija Centar

Profesor sa TMF Petar Đukić objavio je knjigu “Oteto vreme”, sa podnaslovom “Zapisi i analize u doba kovid pandemije 2020-2023″, podsećajući na sve što smo iskusili i na to šta smo naučili za taj period, koji je, prema njegovim rečima, bio haotičan.

Đukić je naveo da je tokom pandemije bilo mnoštvo izazova i potresa ne samo u zdravstveno-bezbednosnosnm sistemu, već i u ekonomiji, pa onda u institucionalnom sustemu.

“Institucije se ruše, tu možete misliti koliko je to blagotvorno, da kažem, pod navodnicama za korupciju, za autoritarnost u vladanju, za građansku neposlušnost, za disciplinovanje ljudi. A onda teorije zavere, po sistemu zašto je ovo danas. A iznad svega, ljudima kada oduzmete slobodu, a ovde se mora na neki način oduzeti deo slobode, oni su jako ranjivi”, rekao je Đukić u emisiji Studio Live.

Kako je naveo, velike su nepoznanice i teško je bilo bilo kojoj strukturi vlasti da se snađe, jer se jednostavno skoro ništa nije znalo o tome.

„Prva ideja je bila da će trajati tri meseca do onih letnjih toplih meseci i gotovo biti kao bilo koja druga infekcija. I tako smo mi pripremani s političke strane. Pa nam je recimo vanredno stanje prvo bilo odlagano, iako smo imali žrtve, čak i u februaru najverovatnije i u januaru, ali niko nije smeo da prijavi tu žrtvu do recimo šestog marta, a bila je stvarno prvog marta. A onda je posle rečeno to nas neće pogoditi, ajde nećemo mi, iako ima žrtava, negde je tu iz Republike Srpske došlo preko Italije, znači oni strašno pate, dok mi ne završimo neke stvari, na primer, predizborne mitinge. I onda je vanredno stanje proglašeno u 20 sati ili 21 uveče, 15. februara“, rekao je profesor.

Prema njegovim rečima, takva represija, takvi eksperimenti koji su s nama rađeni su nas doveli u jedno užasno stanje.

Na pitanje kakve su iz ove perspektive ekonomske posledice, Đukić smatra da je pandemija napravilo raskid, ne samo u lancu snabdevanja, lancu proizvodnje, lancu tehnološke saradnje, nego jednostavno znanja, prelivanja i tehnologija.

„Jednostavno poremećaj svih ekonomskih tokova, a to je ujedno ohrabrilo neke subjekte na globalnom ekonomsko-političkom tržištu, da krenu u neke avanture kao što su novi ratovi – ajde sad ćemo mi osvajanje, kao što su neka prosto neverovatna stanja gde su latentni sukobi pretvarani u ratove“, zaključio je Đukić navodeći da se mi nalazimo u ovom postpandemijskom, vrlo kriznom periodu u kome zapravo ne znamo kuda idemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari