Šta stoji iza najave premijerke i predsednika Srbije o „adaptaciji“ školskih programa?

Ostavite komentar


  1. Problem nije u programima, vec u zatrpanosti prosvetnih radnika raznom nepotrebnom papirologijom i obimnim gradivom, gde su deca postala sporedna. Poslusajte malo prosvetne radnike, neka oni prave programe, a ne visokoskolski peofesori koji decu gledaju na slici. Svi smo se skolovali i obucavali za rad sa decom, ali ministarstvu nikad nije dovoljno obuka i promena, bez prethodno ispunjenih uslova za primenu, jer neko tamo treba da zaradi na nasim obukama i tako u krug. Dok se mi obucavamo, deca nam propadaju

  2. Radim kao vaspitac u grupi od 50 dece, pisemo dve radne knjige da bi se evidentiralo po 25 po knjizi, sve po normativu. Koji adaptirani program to resava? Bore se za stolicu, guraju se dok obeduju, po 5 oro ih je u jednoj garderobici. A vaspitac mora i da odrzava i pere sredstva za rad u sobi, evidentira to, deli uplatnice, naplacuje fotografije, izlete, pozorista, samovrednuje se, ucestvuje u strucnom usavrsavanju, dokumentuje rad sa decom, dokumentuje portfolio dece, saradjuje sa roditeljima i lokalnom zajednicom, trpi nesnosnu buku i omalovazavanje i uz sve to radi i sa decom. Ko je ovde lud? A izvodili smo daleko kvalitetnije generacije i vise im se posvecivali bez svega toga. Samo nas pustite da radimo svoj posao, a znamo da ga radimo

  3. Постоји низ наставних и ваннаставних активности путем којих се може пружити подршка деци у циљу превенције вршњачког насиља, развијања духа толеранције, неговања ненасилне комуникације… И нужно је да се на томе инсистира.

  4. Odlična i pohvalna ideja adaptacije obrazovanja koja ima za cilj da se u školama više promovišu tolerancija i borba protiv svakog nasilja!

  5. Хоће ли неко да пита за мишљење и предлоге учитеље основних школа јер од првих разреда све почиње.

  6. Bravo za Anu i Vucica. Odmah su se angazovali da poboljsaju skolstvo. Srbija ce tek da napreduje, samo polako. Odlicna odluka, bice manje nasilja sigurno!

  7. A adaptacija televizija koje šire nasilje i primitivizam kroz reality programe?

  8. On pravnik ona završila levu školu u UK i nikada nisu radili u struci a sada znaju i šta treba promeniti u školskom programu. Nema nama pomoći. Zovite popa.

  9. Nina, ti si verovatno neki stručnjak za obrazovanje? Radikali i obrazovanje ne idu zajedno. Sve ste živo urušili u društvu pre svega vašim kupljenim diplomama i vašom bahatošću. Ne samo da ste urušili osnovno i srednje obrazovanje već ste urušili i visoko obrazovanje. Posle vas nam ni pakao neće teško pasti.

  10. U odeljenjima treba da bude od 18 do 20 dece maksimalno. Tu je koren dobre nastave.

  11. Adaptacija, pojam koji označava renoviranje. Svaki zanatlija ili majstor to zna. Valjda će premijerka i predsednik nešto da prekreče i rešen problem. Kako je njima lepo!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.