vodaVoda, foto: Klaus Ohlenschläger / Panthermedia / Profimedia

Do zvanične potvrde iz Instituta za javno zdravlje Novog Sada nije se znalo da li su tvrdnje Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) o prisustvu nematoda u vodi za piće iz novosadskog vodovoda tačne.

POKS se pozivao na navodnu prepisku rukovodilaca Vodovoda i kanalizacije, a ovo preduzeću je tu informaciju demantovalo. Kako je POKS naveo pronađene nematode štetne su po zdravlje, te se javnost zbog ove vesti uznemirila.

Zatim je usledila zvanična potvrda da nematoda u vodi za piće ima. To je utvrdio Institut za javno zdravlje Novog Sada.

Na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

“Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor”, dodaje se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, nematode u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara.

“One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće”, napominju.

Tomanović: Neke nematode ukazuju i na dobar kvalitet vode

Nekoliko profesora koji se bave ovom tematikom nije želelo da komentariše pisanja medija jer, kako kažu, nisu sigurni jesu li u vodi zaista nađene nematode ili je možda reč o parazitu koji ima oblik gordijevog čvora, čije prisustvo u vodi znači da je kvalitetna.

Kako za Danas pojašnjava Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, nematode ili valjkasti crvi su grupa životinja beskičmenjaka koji su srodni insektima.

– Poznato je preko 30.000 vrsta širom sveta, ali se smatraju najslabije proučenim životinjama i da realan broj vrsta višestruko premašuje broj do sada poznatih vrsta. Među njima ima dosta vrsta koje parazitiraju ljude, životinje, gajene i negajene biljke – kaže Tomanović.

On ističe da su poznate situacije da vodovodi povremeno budu kontaminirani nematodama i kada se to utvrdi nadležni sprovode odgovarajuće mere.

– Zaista ne znam da li su u novosadskom vodovodu nađene nematode ili neke slične životinjice i da li se radi o vrstama koje mogu biti patogene za ljude. To je svakako pitanje za nadležne. Napominjem da je identifikacija nematoda izuzetno kompleksna, ali pretpostavljam da odgovarajuće službe u vodovodu imaju iskustvo oko toga koje vrste mogu potencijalno kontaminirati vodu i šta se dalje preduzima. Ranijih godina smo imali situacije da je u nekim vodovodima nađena vrsta Gordius aquaticus koja može biti oko 20 cm dužine i pripada jednoj srodnoj grupi nematoda – Nematomorphama. Mada ova životinjica deluje prilično uznemirujuće, ona je indikator dobrog kvaliteta vode i može se naći samo u čistoj vodi, mada svakako ne bi trebalo da je bude u vodovodnoj mreži – ističe profesor Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari