Šta su sve srednjoškolci pitali ministra prosvete o državnoj maturi? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE)

Koji je donji prag za polaganje državne mature? Da li se donji prag računa preko ukupnog uspeha na ispitu ili će pragovi biti postavljeni na svakom testu pojedinačno? Koji su uslovi za upis na fakultete?

Ovo su neka od pitanja koja su srednjoškolci preko svojih predstavnika iz udruženja „I mi se pitamo“ postavili danas nadležnim na sastanku u Ministarstvu posvete.

– Kao neformalno udruženje srednjoškolaca popisali smo sva pitanja koja su nam naši vršnjaci postavljali vezano za državnu maturu. Većina pitanja su pitanja koja su morala biti odgovorena do 31. avgusta prethodne godine. Ne očekujemo da ćemo na sva pitanja dobiti istog trenutka odgovore, jer imamo u vidu da je za neke nadležno više institucija – kaže za Danas učenik Luka Babić, iz udruženja „I mi se pitamo“, koji je sa još dve vršnjakinje prisustvovao današnjem sastanku.

Na spisku nedoumica koje imaju srednjoškolci su koje opšteobrazovne predmete će tražiti fakulteti, kako će se vrednovati predmeti koji će se polagati na maturskom ispitu, koji fakulteti će tražiti i prijemni ispit, te da li će se i u kom odnosu uspeh na kraju sve četiri godine srednje škole računati za upis na studije.

Đake zanima i da li će među fakultetima postojati razlike u računanju udela uspeha u ukupnom bodovanju mature, hoće li se uspesi na međunarodnim i republičkim takmičenjima računati za upis.

Pitaju i da li će postojati zbirke zadataka za pripremu za državnu maturu, koliko će na ispitu biti pitanja iz osnovnog, srednjeg i visokog nivoa.

Srednjoškolci žele da znaju kako će se upisivati na studije učenici koji žele da naprave godinu ili više pauze nakon završetka srednje škole, kao i oni koji su srednju školu završili po „starom” programu.

Na spisku pitanja koja su danas predali u Ministarstvu je i dilema šta se dešava ako neko želi tokom studija da menja fakultet.

Đake brine i da li učenici stručnih škola mogu upisivati fakultete koji su do sada tražili za upis predmete koje ovi učenici nisu slušali tokom srednje škole.

Pitaju i ko će sastavljati zadatke za državnu maturu i na osnovu čega će se rangirati kandidati koji imaju isti broj poena, to jest koji segment bodovne skale će prevagnuti.

– Pitanja koja smo pobrojali su nama postavljali ostali srednjoškolci. Smatramo da je potrebno da postoje odgovori na sve ove nedoumice kako bi se uopšte uvodila državna matura u punom kapacitetu. Kako odgovora sada nema, državna matura se može smatrati nepripremljenom. Nadamo se da ćemo odgovore dobiti u što skorijem periodu – poručuje Luka Babić.

Dugačak spisak pitanja prethodno su Ministarstvu prosvete uputili dekani fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu, o čemu je Danas detaljno pisao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari