Šta sve Beograd gubi izmeštanjem Starog savskog mosta? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Protest protiv izmeštanja Starog savskog mosta održava se sutra u 17 časova ispred Filozofskog fakulteta. Ovim potezom gradskih vlasti Beograd ne gubi samo još jedan most koji povezuje ostale delove grada sa Novim Beogradom, već i simbol koji ima istorijski značaj.

Udruženje „Most ostaje“ je na društvenoj mreži Iks (X) navelo da je primorano da promeni lokaciju protesta jer gradska vlast „pokušava da opstruiše protest i spreči okupljanje“ tako da na istom mestu, na Trgu Republike i u isto vreme, organizuju celodnevni koncert.

Istovremeno, nevladina organizacija Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu je na svom Facebook nalogu postavila objavu u kojim nabrajaju koji je istorijski značaj Starog savskog mosta, koji se gubi njegovim rušenjem ili izmeštanjem.

Za potrebe radova na zameni mosta uništen je deo memorijalnog kompleksa logora na beogradskom Sajmištu na savskoj obali. Raskopano je uređeno priobalje, memorijalni plato i uklonjene su spomen-ploče, navode iz ove organizacije.

Spomenik stradalima u logoru na Sajmištu, ali i u Jasenovcu, rad vajara Miodraga Popovića je za sada jedini preostali deo arhitektonske celine koja je bila mesto zvaničnog obeležavanja Međunarodnog dana žrtava Holokausta, i dana sećanja na žrtve genocida i Holokausta u Srbiji od 1995. godine.

Iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu takođe su naveli da postoje podaci da su na Starom Sajmištu na dnevnom nivou za vreme Drugog svetskog rata umiralo i po nekoliko Roma koji su, uz to, sahranjivani u velikoj krečani kraj obale Save, van logorske žice, gde su leševi zatim prelivani karbolom.

S obzirom da se sve ovo navodno događalo u neposrednoj blizini Savskog mosta, a u toku je uklanjanje sloja zemljišta i kamene zaštite sa nasipa za odbranu od poplava na potezu između Brankovog i Starog savskog mosta, čime se, objašnavaju iz organizacije, između ostalog, ugožava i moguća lokacija masovne grobnice.

Savski most je sagrađen za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save, most kralja Aleksandra, bio srušen.

Most je od miniranja, od strane nemačkih nacista, 20. oktobra 1944. godine, spasio beogradski učitelj Miladin Zarić. Na ovaj datum se takođe obeležava i Dan oslobođenja Beograda, zbog čega je danas i zakazan protest.

Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu.

Iako je Savski most zapravo simbol borbe protiv nacizma, gradonačelnik Aleksandar Šapić je pre dve godine izjavio da neće da se bavi Starim savskim, nacističkim mostom koji nema nikakvu kulturološku vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari