"Borba za dostojanstvo": Šta za Danas kažu meštani Gornjih Nedeljica o iskopavanju litijuma? 1"Odlučuju meštani": Dragan Karajčić, predsednik MZ Gornje Nedeljice, Foto: K. V. / Danas

Iskopavanje litijuma dve godine nakon blokada i masovnih protesta ponovo je glavna tema. Građani, političari, ekološki aktivisti su čini se sada još odlučniji da se projekat Jadar neće dogoditi, a od svih njih najspremniji za borbu su svakako meštani Gornjih Nedeljica, ljudi koje će eksploatacija litijuma najviše ugroziti.

Dok se iz Beograda oglašavaju gotovo svi, dok najavljuju pobunu i često upućuju upozorenja predstavnicima vlasti da do iskopavanja litijuma ne sme doći, a dok svi nestrpljivo čekaju 10. avgust, kada će se znati da li počinju nove blokade ili ne, meštani Gornjih Nedeljica deluju spremnije nego ikad da odbrane svoju zemlju, kao i zdravlje sebe, svojih porodica, ali i građana Srbije.

Aleksandar Raičević iz Gornjih Nedeljica za Danas kaže da se zna da oni o litijumu ne misle ništa dobro, nakon čega se osvrnuo na dolazak Olafa Šolca.

„Ovo juče što je urađeno, gospodin Šolc ima u svojoj zemlji toga mmnogo, tako da treba to da radi u svojoj zemlji, a ne kod nas. Mi nećemo svoje dat po cenu života, to je jedno uništenje srpskog naroda. Ja sam šesta generacija na mom ognjištu, imam dva sina, borićemo se“, naglašava Raičević.

Objašnjava da ako projekat Jadar prođe da će faktički cela Srbija, od Valjeva pa nadalje, biti ugrožena.

Meštanin Slaviša Rodić ističe da o litijumu misli sve najgore, kao i da se stanovnici Gornjih Nedeljica litijuma boje.

„Kako da se ne bojimo kada postoje pravi stručnjaci sa svojim izjavama, ko se ne bi bojao. Ovo što oni puštaju na Pinku i u drugim medijima, što su to neki lažni stručnjaci je strašno. Mi ćemo se naravno boriti, kao što smo i ranije učestvovali u blokadama tako ostaje i dalje“, navodi Rodić.

Iz njive nam se javio i Zoran Maksimović, stanovnik Gornjih Nedeljica, uz reči da je njegov stav svima već poznat.

„Ovo snage i razuma što imam upotrebiću da do toga ne dođe, da ne bude iskopavanja i te propasti. Vidim to kao pustoš i ne može me niko ubediti da zauzmem drugačiji stav. Dovoljno godina i razuma imam da me vodi da se protiv toga borim. Samo se sve više nerviram i uzbuđujem, kad bih uspeo da se manem tog rudnika i da se ovi uzmu u pamet, što sam im već i poručio, kao da bih se ponovo rodio“, ističe Maksimović.

Kaže da nijednu blokadu nije propustio, zbog čega nema smisla da sada stane.

„Ja to ne krijem, to je javna stvar, za mene ne predstavlja samo borbu za ognjište, kuću i imovinu, to je stvar dostojanstva. Nadam se da ćemo uspeti da pobedimo“, naglašava Maksimović.

Podsećamo, dve godine nakon odluke Vlade da se projekat Jadar ukine Ustavni sud je pomenutu odluku oborio. Četiri dana nakon toga, vlada je ponovo usvojila uredbu o iskopavanju litijuma.

Tokom jučerašnje posete nemačkog kancelara Olafa Šolca potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Memorandum su u Palati Srbija potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari