Šta zapravo Ustavni sud može da odluči u četvrtak u vezi sa projektom Jadar? 1Foto: Beta/Milan Timotić

Direktor kampanja inicijative Kreni-Promeni Sava Manojlovića da će Ustavni sud u četvrtak 11. jula na sednici usvojiti inicijativu Rio Tinta i poništiti Odluku o ukidanju prostornog plana Jadar, te da će se stvari vratiti u stanje pre ukidanja plana koji je predviđao iskopavanje rude u oblasti Jadra. Manojlović je naveo da je Vlada Srbije 2022. godine namerno na neispravan način donela odluku o ukidanju Prostornog plana Jadar, čime se otvara put povratku Rio Tinta i kopanju litijuma.

Ovo je izazvalo reakciju aktivista koji se protive izgradnji rudnika, pa su juče u znak upozorenja, na dva sata blokirali prugu Loznica – Mali Zvornik.

Međutim, policija je pokušala da ukloni blokadu, a epilog je sedmoro privedenih aktivista, među kojima su Zlatko Kokanović i Nebojša Petković i nima se na teret stavlja napad na ovlašćeno službeno lice.

Gostujući na televiziji N1, sudija Vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević, izjavio je da izjava Sava Manojlovića nije tačna i da prema njegovom mišljenju nije trebalo da je daje.

On je to obrazložio argumentom da Ustavni sud ne može da ukine odredbu na zahtev Rio Tinta.

Šta zapravo Ustavni sud može da odluči u četvrtak u vezi sa projektom Jadar? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

„Ta izjava nije dobra i nije tačna i mene malo zbunjuje. Ja mislim da on tu izjavu nije trebalo ni da da, to što je izjavio nije tačno“, rekao je Ivošević.

On je dalje objasnio na koje sve načine Ustavni sud može da pokrene ovakav postupak.

„Da bi se ocenila validnost, ustavnost, zakonitost nekog propisa ili podzakonskog akta, prvi način je da organi države ili lokalne samouprave podnesu zahtev, a on se zove predlog, posle toga najmanje 20 narodnih poslanika to može uraditi, ni oni to nisu uradili, ali može uraditi i sam Ustavni sud, to je ušlo u nedavne izmene, u početku nisu mogli, ali su sada dobili to ovlašćenje, pošto je taj Ustavni sud u kolokvijalnom govoru dobio neke nazive ‘zaustavni sud’ ili ‘zauzdani sud’“, rekao je Zoran Ivošević.

Vida Petrović Škero: Mi u stvari ne znamo ni ko je ni šta je podneo Ustavnom sudu

Šta zapravo Ustavni sud može da odluči u četvrtak u vezi sa projektom Jadar? 3
Foto: Fonet

Predsednica Vrhovnog suda u penziji Vida Petrović Škero za Danas kaže da bi se ona složila sa konstatacijom njenog kolege Zorana Ivoševića.

„Niko nije video taj akt. Da li je to predlog, zahtev, inicijativa? Mi ne znamo šta tu piše, da li je taj akt podneo Rio Tinto ili njihova ćerka firma Rio Sava“, kaže Petrović Škero.

Ona objašnjava da je u četvrtak moguće više scenarija, ali da i dalje ne možemo da predvidimo koji su, jer nemamo taj dokument.

„Oni mogu u četvrtak da odbace taj zahtev, inicijativu ili šta je već podneto. Mada sam ja stava da će oni u četvrtak samo da razmatraju takav predlog i da nikakve konačne odluke neće biti, mada opet zavisi šta piše i u kojoj formi je podnet taj akt“, navodi Petrović Škero.

Ona kaže da nije sklona da daje takve izjave kao Savo Manojlović, jer prema njenom mišljenju ne treba unapred najavljivati kakve će odluke sud da donese.

„U redu je imati sumnju. I ja lično sumnjam u ispravnost odluke Ustavnog suda, zbog svega što se događalo sa Ustavnim sudom u prethodnom periodu. Ne treba skrajnuti sa uma ni to što Ustavni sud posle dve godine od donošenja odluke Vlade baš sada zaseda po ovom pitanju. Oni zasedaju u sred jula, u vreme godišnjih odmora i to baš sada kada je priča oko Rio Tinta ponovo aktuelna i kada se ponovo vodi kampanja u korist ove kompanije. Sve je to vrlo simptomatično, ali mi i dalje imamo jako malo podataka, a mnogo nepoznanica“, navodi Vida Petrović Škero.

Ona podseća i da je Rio Tinto najavio tužbu protiv Srbije jer je Vlada poništila i stopirala projekat koji je prethodno dogovorila.

„Ako Rio Tinto pokrene arbitražni postupak, mi smo kao država u velikoj dubiozi, jer će oni tu arbitražu dobiti i ne bi me čudilo da je Ustavni sud požurio da predupredi to, time što će reći da je ukidanje projekta neustavno, jer onda samim tim neće biti potrebe za tužbom i sve što je prethodno potpisano moraće ponovo da važi“, objašnjava nekadašnja predsednica Vrhovnog suda.

Vida Petrović Škero kaže da je Ustavni sud trebalo sam da se oglasi povodom ovog pitanja i da obavesti javnost o svemu, upravo da ne bi došlo do toga da javnost sumnja, i da se iznose spekulacije šta će biti odlučeno.

„Ustavni sud je trebao da izda zvanično saopštenje gde bi naveo koji tačno akt im je podnet, od strane koga i šta tu piše. Tada ne bi bilo ovih nejasnoća i mi bi znali šta sve u četvrtak možemo da očekujemo – da li konačnu odluku ili samo raspravu o nekakvoj podnetoj inicijativi“, kaže Vida Petrović Škero.

Naša redakcija je poslala Ustavnom sudu zvaničan mejl upravo sa ovim pitanjima, međutim, nismo dobili nikakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari