Štab za vanredne situacije: Vazduh u Leskovcu nije zagađen, uprkos jučerašnjem požaru u fabrici boja i lakova 1Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Vazduh u Leskovcu nije zagađen, uprkos požaru u fabrici boja i lakova Nevena Kolor, koji se „dogasuje“, saopštio je danas gradski Štab za vanredne situacije.

Novinarima je rečeno da ne postoji opasnost od širenja požara i da posledice po zdravlje ljudi treba da se ispitaju.

Specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Tamara Ljubenović je izjavila da je kvalitet vazduha u propisanim granicama.

Osnovni parametri su zadovoljavajući, s obzirom da je aparat za merenje postavljen nekih pet sati nakon izbijanja požara, kada se dim i plamen smanjivao, rekla je Tamara Ljubenović.

Ona je navela da ne zna kakav se materijal koristi u fabrici, osim da su to vrlo specifične supstance – boje, lakovi, kiseline, smole…

Komandir vatrogasno-spasilačke čete Saša Jovanović je izjavio da je Nevena Kolor „preduzeće sa najvećim požarnim opterećenjem ne samo u gradu i regionu, nego, verovatno, i u Srbiji“.

„Ono što je posebno zahtevno kod takvog preduzeća je da sirovine koje ulaze u njega spadaju u red opasnih materija. Tehnološki postupak prilikom obrade tih sirovina je opasan, požarno opterećen i zahtevan. Na kraju dobijamo gotove proizvode koji takođe spadaju u grupu opasnih materija, lako zapaljivih“, rekao je Jovanović.

Zato se takvi objekti projektuju, planiraju, građevinski izvode i eksploatišu pod strogim uslovima, izjavio je Jovanović, uz ocenu da odgovornost radnika i rukovodstva mora biti na maksimalnom nivou.

Kada dođe do nepredviđenih okolnosti, posledice su značajne, čega smo svedoci u jučerašnjem danu, poručio je Jovanović.

Na pitanje da li je došlo do samozapaljenja proizvoda u magacinu, budući da radnika nije bilo u smeni, Jovanović je odgovorio da to ne može da se dogodi i da će razlog požara utvrditi istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari