Elektroprivreda Srbije u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ trenutno ima najveću invsticiju u EPS-u. U pitanju je izgradnja novog termopostrojenja, budućeg bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje proizvodnih kapaciteta na PK „Drmno“.

Paralelno sa ovim ulaže se i u postojeće kapacitete u Kostolcu. Investicije su potvrda daljeg razvoja ne samo Kostolca, već i Elektroprivrede Srbije. Tim povodom, nedavno je Goran Horvat, kao v. d. direktora kostolačke kompanije izjavio:

-Revitalizacija blokova B1 i B2 je od izuzetnog značaja za elektroprivredni sistem. Naime, kao prvo, ti blokovi su najmladji u EPS-u, ali i kao takvi, nikada nisu izašli na projektovanu snagu od 350 megavata i radili su najviše do snage od 300 megavata. Danas je snaga oba bloka gotovo maksimalna. Na prvom bloku, B1 još uvek traju garancijska ispitivanja, a blok i u ovakvom režimu radi sa snagom od 330 do 340 megavata. Drugi blok, B2 u kontinuitetu posle revitalizacije radi sa snagom od 350 megavata. Ovim revitalizacijama produžen je i vek rada ovih blokova za najmanje 15 – 20 godina. Takođe, na bloku B1 je ugrađena najsavremenija oprema koja odgovara evropskim standardima u oblasti ekologije i energetske esfikasnosti. Kada se radi o ekološkim uslovima oni su u EU izuzetno strogi, a mi smo kroz revitalizaciju rešili najveće probleme izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i postrojenja za smanjenje emisije azotnih oksida i drugih rešenja.

Elektroprivreda Srbije nije izgradila novo postrojenje u termosektoru punih 25 godina. Srbiji nedostaje električna energija a pokretanjem privrednih aktivnosti taj deficit će biti i veći. EPS u danima sa najvećom potrošnjom električne energije, radi na granici svojih mogućnosti i kapaciteta i jako teško uspeva da zadovolji zahtevanu potrošnju.Izgradnjom novog bloka snage 350 megavata Kostolac će značajno podići energetsku stabilnost celog sistema. U Kostolcu rade dva jako stara bloka, snage 100 i 210 megavata, čiji je plan gašenja za sada oko 2024. godine, tako da bi ovaj novi blok u neku ruku postao zamenski kapacitet. Naravno, mi imamo predloge i ideje da se i ovi stari blokovi revitališu i služe za rad u zimskom period ili kad je energetskom sistemu neophodna dodatna energija, pogotovo što oba ova bloka rade kao postrojenja za proizvodnju podsticajne pare za blokove B, ali i za grejanje gradova Požarevac i Kostolac. Napokon, dobićemo blok B3 po izuzetno povoljnim uslovima a blok B3 bi trebalo da bude jedan od najsavremenijih postrojenja u EPS-u sa nadkritičnim elementima, što znači da će u njega biti ugrađena oprema i ekološka zaštita koja će ispunjavati standard koji će se uvesti od strane EU do kraja 2019. godine.

Mislim da sam već rekao da je Kostolac onaj deo EPS-a koji obezbeđuje stabilnost sa svojih za sada oko 6,5 milijardi kilovat – časova godišnje, a kada se izgradi i blok B3, to će biti preko osam milijardi kilovat – časova. Napokon, država ne može da ne razvija vlastite energetske resurse zbog sigurnosti energetskog snabdevanja, a blok B3 upravo će obezbeđivati mogućnost da se nastavi energetski razvoj naše Elektroprivrede. Mislim da jeste stabilniji i da je proizvodnja značajno pouzdanija. Blok B1 stabilno radi na mreži i ako se na njemu još uvek rade garancijska ispitivanja. Moram da kažem da je revitalizacija B1 izuzetno složen postupak i da je u okviru obavljenih poslova urađen obim poslova koji su se kod B2 radili u dve godine. Na ovom postrojenju poslovi su završeni za godinu dana. Naime, blok B1 je u revitalizaciju ušao u martu prošle godine, a u martu ove godine je potvrdio snagu od 342 megavata. Svakako da energije u Srbiji ima dovoljno zato šta je EPS jaka kompanija sa vrlo dobrim kapacitetima, među kojima su i ovi u Kostolcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari