Pola veka zajedničkog života u braku. Danas, uglavnom misaona imenica za većinu mlađih parova, a nešto što se podrazumevalo kod starijih generacija. Smatrajući brak zajednicom koja se zasniva ne samo na ljubavi, već i razumevanju, poštovanju i toleranciji, stariji se nisu tako lako odlučivali za razvod, što danas nije slučaj.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ove se godine u Boru razvelo 56 parova, praktično trećina od 170 brakova sklopljenih od januara. A pre 50 godina u opštini Bor sklopljeno je bilo 75 brakova, a zlatnu svadbu na poseban način obeležila su 32 bračna para učestvujući na tradicionalnoj manifestaciji „Zlatna svadba“ kojom Gerontološko društvo Bor, Centar za socijalni rad, Klub za stara lica, zajedno sa lokalnom samoupravom i institucijama kulture na praktičan način pokazuju brigu o starima

Dan „Zlatne svadbe“ bio je ispunjen različitim programima od dočeka u Klubu za stara lica, preko posete Muzeju rudarstva i metalurgije, Narodnoj biblioteci, svečane akademije KUD Bor, do prijema koji je za njih priredilo opštinsko rukovodstvo.

– Ne samo danas, mi vam uvek stojim na raspolaganju, da saslušamo i pomognemo. Ovo što vi imate i mi imamo sa vama, jeste pravi nauk za ostale generacije koje mogu nešto lepo da nauče, poručio je predsednik Skupštine Bor Dušan Marković.

Upoređujući broj sklopljenih i razvedenih brakova u ovoj godini, predsednik Opštine Živorad Petrović ukazao je na značaj manifestacije i bračnih parova koji proslavljaju pola veka zajedničkog života.

– Svi oni bi mogli da budu savetnici onima koji stupaju u brak i da ih nauče toleranciji i pravim porodičnim vrednostima. Čim su doživeli da budu 50 godina u braku, oni imaju svoje stabilne porodice i svi su oni nosioci stabilnog društva. Oni predstavljaju bogatstvo ovog grada, ocenjuje prvi čovek borske opštine.

Podaci kažu da je prosečna starost stanovnika ove opštine oko 44 godine, ali i da se u Boru oko 15 odsto stanovništva svrstava u staru populaciju. Ovakve brojke doprinele su ideji osnivanja Gerontološkog društva u Boru, čije su aktivnosti usmerene prema starijima. Ona najpoznatija i slobodno se može reći najveselija je „Zlatna svadba“, manifestacija u kojoj da bi učestvovali morate da ispunite jedan uslov – 50 godina braka.

– Ova manifestacija je promocija ljubavi, tolerancije, međusobnog razumevanja i podrške i dobar primer mladima da je moguće ostati u braku pola veka, smatra direktorka Centra za socijalni rad u Boru Mirjana Mitrović.

Za 15 godina organizovanja manifestacije, do skora je Bor bio jedina opština u kojoj se celodnevnim programom i zajedničkim druženjem obeležavala „Zlatna svadba“. U ovoj manifestaciji je učestvovalo preko 500 parova sa pedesetogodišnjim bračnim stažom, saznali smo od Ilije Tanikića, inicijatora i prvog organizatora, koji se ove godine sa suprugom Stanom pridružio učesnicima.

– Jesu ovo teška vremena i mladi nemaju posao, ali nismo ni mi živeli u idealnim uslovima kada smo te 1965. godine sklapali brak i nije nam sve bilo potaman. Mnogo nas je bilo bez stanova i bez službe i bez mnogo čega drugog. Nikada nisu laka vremena, ali tolerancija i međusobno uvažavanje doprinose da brak traje i onda je to životni uspeh. Mnogi penzioneri danas izdržavaju decu u bremenu ovog vremena, ali su uspeli da sačuvaju slogu, mir i zdravu porodicu. Zdrav brak, zdrava porodica, zdravo društvo – to mora stalno da nam bude u glavi, kaže Tanikić, profesor u penziji i nekadašnji predsednik opštine Bor, ističući da se „Zlatnom svadbom“ ne poklanja pažnja samo onima koji učestvuju, već i pažnja starim ljudima uopšte, kao i da je potrebna zajednička odgovornost za sve aktivnosti i mere koje treba preduzimati prema starima.

– Treba nam više tolerancije, jer ako nekoga volite, vi volite ne samo njegove vrline, već i njegove mane, objašnjava Stana Tanikić.

Osim ljubavi, u braku mora biti razumevanja i poštovanja, jer drugačije se ne može uspeti. Važno je i pre stupanja u brak znati šta tačno on znači. Ipak, ponekad treba nešto i prećutati i istrpeti, jer brak nije lak. Dođu i teški trenuci kada je jednostavno potrebno strpljenje i volja. Ono što je čar braka jeste da ne moraš kroz nevolju da ideš sam, već je deliš sa nekim, tako bi ukratko glasila pojednostavljena iskustvena priča, gotovo svakog od 32 para koji su ove godine zajedno proslavili zlatnu svadbu.

– Ako se prebrzo pojede sloj meda, onda ostaje ono loše. Ako se sistematski vodi računa, onda sve bude o kej. Mora ponekad da se zažmuri, nekad da se prećuti i oćuti. Znači složno, pojasnio je novinarima Milovan Nikolić, a njegova supruga Marta dodaje: „Razumevanje i dogovor, zajednički sve raditi. Još uvek se razumemo i čuvamo“.

Osmesi jači od nevolja

Osmesi na licima „zlatnih momaka i devojaka“ u biblioteci, muzeju, na svečanoj akademiji, opštinskom prijemu i zajedničkom druženju u Klubu RTB Bor, verovatno su potisnuli brige i u drugi plan stavili bolesti, male penzije i sve ono što muči starije, koje ponekad nesvesno diskriminišemo samo zato što su stari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari