Planirani remonti u Termoelektrani „Kostolac A“, koji uveliko traju, spadaju među najznačajnije aktivnosti na ovom energetskom kapacitetu. Godišnja opravka bloka A1 je počela 1. juna a bloka A2 15. juna.

Završetak radova na bloku A1 je predviđen za 1. jul a dve nedelje kasnije na mreži bi trebalo da bude i blok A2. Glavni inženjer održavanja u TE „Kostolac A“, Branko Cvejić, ističe da od organizacije i opsežnih priprema u velikoj meri zavisi da li će predviđeni rokovi biti dovoljni da se završe svi radovi u zacrtanom roku: -U skladu sa procedurama koje nalaže Zakon o javnim nabavkama, remonte obavljaju izvođači koji ovih dana završavaju sve zahvate na bloku A1, nakon čega se prelazi na remont bloka A2 u punom obimu, kaže Cvejić i dodaje: -Zadovoljan sam što radovi na bloku A1 idu i nešto brže nego što je to prvobitno predviđeno planom. Dinamika ovih radova je zaista dobra. Na ovom bloku rađene su dve nestandardne stvari, reč je o zameni gorionika i otvaranju cilindra niskog pritiska. Treba reći da su pripreme za ove poslove bile temeljne, organizacija je takođe bila na visini zadatka, što je sve zajedno doprinelo blagovremenoj realizaciji zadatih ciljeva.

Na ovim poslovima je približno angažovano oko 200 radnika, a sve se obavlja pod budnim nadzorom Službe za bezbednost i zdravlje na radu. U ovoj službi ističu da se insistira na poštovanju bezbedonosnih procedura i korišćenju zaštitne opreme, za obavljanje remontnih poslova neophodna je velika obazrivost a zaposleni u BZR nastoje da preduprede sve eventualne rizike po zdravlje radnika i elektrane i izvođača radova.

U nestandardne zahvate na bloku A1 koji će biti urađeni svrstavaju se zamena gorionika ugljenog praha i otvaranje turbine niskog pritiska. Za zamenu gorionika je angažovan „Feromont“, a nakon remonta ovog dela postrojenja očekuje se značajno poboljšanje rada: -Zamena gorionika doprineće boljem sagorevanju, a postrojenje će biti dovedeno u projektovano stanje, ističe Branko Cvejić. Otvaranje cilindra niskog pritiska radimo preventivno jer su prošlogodišnje analize ukazale na neophodnost ovog postupka. U sledećoj godini, kada je predviđen kapitalni remont, uradićemo i zamenu tih delova koji su loši. Ove godine smo pokrenuli javnu nabavku, pošto je vreme nabavke relativno duže, da bi u narednoj godini imali obezbeđene sve uslove za ovaj zahvat.

Na bloku A2 je osim standardnih radova, uradiće se detaljni pregled i sanacija ekonomajzera, grejne površine koja do sada nije zamenjivana. Menjan je samo jedan deo ekonomajzera koji je bio kritičan ali sada je došao u stanje kada ni velikom preventivom u remontu ne može biti saniran. Takođe, u ovom remontu biće sprovedena i revizija regulacije turbine kao i standardni remontni poslovi na dopremi uglja, toplifikacionom i postrojenju za hemijsku preradu vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari