Danima uoči svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2012. glavna zabava širokih narodnih masa bila je doček olimpijske baklje u opštinama. U srpskoj zajednici u Londonu najčešće postavljano pitanje ovih dana glasilo je: Ideš li na doček štafete?

I zaista, doček olimpijske baklje podsećao je na nekadašnje dočeke štafete mladosti. U opštini Južni Kensington i Čelsi, na području Holand parka, satima uoči najavljenog prolaska olimpijske baklje okupio se pristojan broj ljudi duž džade kojom će proći „štafeta“. Većinom, stariji i roditelji sa sitnom nejači. Gotovo svaki treći nosi britansku zastavu. Svaka dečija kolica bila su ukrašena nacionalnom zastavom. Lokalni klinci imali su priliku da jedan minut diriguju orkestrom.

A onda je prošla „štafeta“. Raja je krenula da se gura ka ogradi, aplauzi, skandiranjeů Kao nekada, kad se skandiralo: Tito, Tito! Kratki pozdrav publici na sve četiri strane uz prigodnu muziku i odlazak ka novoj lokaciji dočekaů Oduševljena masa napušta Holand park, prolazeći pored nezainteresovanih koji su ceremoniju prespavali izvaljeni na travu, na ugodnih londonskih 30 Celzijusa.

Pola sata po okončanju ceremonije, ulice su i dalje bile zatvorene za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari