Ribolovnim područjem Srbija istok, od ostrva Golul do Slatinskog mosta, gazduje Šumska uprava u Kladovu, a pojačana kontrola ribočuvarske službe za rezultat je imala smanjen broj ribokradica na 64 kilometra Dunava od HE Đerdap 1 do administrativne granice sa negotinskom opštinom.

Ribolovnim područjem Srbija istok, od ostrva Golul do Slatinskog mosta, gazduje Šumska uprava u Kladovu, a pojačana kontrola ribočuvarske službe za rezultat je imala smanjen broj ribokradica na 64 kilometra Dunava od HE Đerdap 1 do administrativne granice sa negotinskom opštinom. Zaplenjene alaske mreže spaljuju se redovno na gradskoj deponiji, a nadležni republički inspektor je Opštinskom sudu u prošloj godini podneo oko 130 prijava protiv nesavesnih ribolovaca .
– Ribočuvari tokom kontrole proveravaju izlovljavanje, veličinu ribe i okaca na mrežama i ako one odstupaju od propisanih standarda preduzimaju se zakonske mere – kaže Živomir Dimitrijević, referent za ribarstvo u kladovskoj Šumskoj upravi, dodajući da iz Dunava riba ne može beskonačno da se vadi kad se kome prohte, već je za ulov potrebno imati dozvolu.
U Šumskoj upravi Kladovo Danas saznaje da na ribolovnom području Srbija istok u 2008. godini nije planirano poribljavanje, ali je JP Srbija šume uradilo idejni i građevinski projekat uređenja balti i rečnih rukavaca u kojima će mrest ribe biti nesmetan i to u Korbovu, Vajuzi i Maloj i Velikoj Vrbici. Realizacijom ovog projekta biće rešena regulacija sistema kanala iz dunavskih rukavaca, kažu u Šumskoj upravi Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari