U rudniku olova i cinka „Grot“ u Krivoj Feji stalno je otvoren konkurs za zapošljavanje rudarskih inženjera, hemičara i tehničara, kao i jamskih radnika, ali je interesovanje malo, kaže za Danas generalni direktor rudnika Milan Grujić. On je precizirao da u zavisnosti od stručne spreme, zarade zaposlenih iznose između 40.000 i 140.000 dinara, a u prošloj godini zaposleno je 40 radnika, uglavnom rudara koji su u ovaj rudnik došli iz Bosne i Hercegovine. U rudniku „Grot“ je trenutno zaposleno 225 radnika, čija je prosečna zarada oko trideset hiljada dinara.

– U skladu sa planovima za ovu godinu koji predviđaju povećanje iskopa rude, a samim tim i veću isporuku koncentrata olova i cinka koja je u prošloj godini iznosila 12.000 tona mesečno, očekujemo i povećanje zarada svih zaposlenih – precizirao je Grujić, najavljujući nabavku nove opreme za iskop rude kao nastavak istraživačkih radova na novim otkopima u mestu „Kula“.

Rudnik „Grot“ ima devet horizonata. Dnevno se iskopa oko 800 tona rude od koje se na mesečnom nivou u flotaciji dobije oko 12.000 tona koncentrata olova i cinka koji se prodaje partneru iz Bugarske. Iz „Grota“ najavljuju da će u ovoj godini investirati blizu tri miliona evra u nabavku dizel opreme i mašina za istražno bušenje, za rekonstrukciju koloseka u dužini od 15 kilometara, kao i za obnovu opreme u rudničkoj flotaciji.

Ne teritoriji Srbije nekada je bilo sedam rudnika olova i cinka, a sada rade samo „Grot“ i rudnik kod Gornjeg Milanovca. Rudnik „Grot“ je nakon uvođenja stečaja kupila jagodinska kompanija „Trend kompani“ i sprečila likvidaciju preduzeća i, samim tim zatvaranje rudnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari