Svečanim presecanjem vrpce ispred novoizgranjeg stambenog objekta u prijepoljskom naselju Ravne prekjuče su uručeni ključevi od novih stanova njihovim budućim korisnicima. U stanove, čiju je izgradnju finansirao Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) sa Fondom „Ana i Vlade Divac“ useljeno je jedanaeset izbegličkih i dve socijalno ugrožene domicijelne porodice iz Prijepolja.


– Nemam reči kojom bi izrazila osećanje što sam se konačno skrasila pod ovim krovom. Vidite na ovim vratima stavljena je i pločica sa mojim imenom, kaže tihim glasom Milica Janković, izbeglica iz BiH koja je 19 poslednjih godina provela po centrima za raseljena lica u Srbiji. „Ja sam sa ovim prezadovoljna, radosna sam i hvala dobrim ljudima“, dodala je Milica.

Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme iznosi oko 200.000 evra. Opština Prijepolje ustupila je građevinsko zemljište i infrastrukturno opremila lokaciju, a projekat je realizovan u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije koji, inače, koordinira procesom o zatvaranju kolektivnih centara. U sve aktivnosti na izgradnji novih stanova u Prijepolju za izbeglice, interno raseljena lica i domicilno stanovništvo bio je uključen i Hauzing centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR-a na ovakvim projektima.

– Za buduće naše sugrađane, kojima danas zvanično uručujemo i ključeve od stanova, ovaj lepi i funkcionalni objekat znači novi dom, ognjište, sigurnost i rađane nade za bolju budućnost, rekao je Dragoljub Zindović, čelnik prijepoljske opštine i dodao da se od sada oni mogu osećati kao ljudi, a ne kao izbeglice. „Prijepoljci su uvek imali istančan sluh i osećaj za nevolje drugih i hteli i hoće da pomognu. Izgradnja ovog objekta je dokaz da tako stvarno i mislimo“, naglasio je Zindović.

Korisnici nove zgrade u prigradskom prijepoljskom naselju Ravne imaće pravo na stanove sve dok su u stanju socijalne potrebe. Imaće i jednu porodicu kao domaćina zgrade koja će živeti sa njima, biti stalna veza između stanara i Centra za Socijalni rad u Prijepolju i pružati im potrebnu dodatnu pomoć.

Vlade Divac, do pre nekoliko godina vanserijski košarkaš i vrhunski sportista, a sada prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije koji se pred svojim Prijepoljcima pojavio u društvu supruge Snežane, sa kojom je i osnovao Humanitarnu organizaciju i Fondaciju „Ana i vlade Divac“ rekao je da je srećan što ljudi koji su mnogo godina proveli u izbegličkim kampovima dobijaju krov nad glavom. Snežana Divac je dodala da je Prijepolje i ranije, a posebno tokom poslednjih ratnih godina pokazalo da je najvažnije biti čovek, bez obzira na nacionalnost i religioznu opredeljenost, a da je tu svoju humanost pokazalo sada učestvovanjem u ovom projektu izgradnje stanova za izbegla i raseljena lica.

Kolektivni centar za izbeglice na Jabuci, mestu na pola puta između Prijepolja i Pljevalja otvoren je još 1991. godine, i u početku u njemu se nalazilo oko 200 raseljenih lica. Projekat izgradnje novih stanova na Ravnama ne samo što je pomogao da se izbeglički centar na Jabuci zatvori prošle godine već je dao dugotrajno rešenje stambenog pitanja za najugroženiji broj raseljenih lica i porodica iz Prijepolja koje se nalaze na granici socijalne izdržljivosti.

– Poslednjih šest godina UNHCR je učinio sve u svojoj moći da pronađe rešenja za izbeglice u Srbiji. Sa svojim partnerima obezbedo je stotine kuća za izbegla lica širom Srbije. Mi se nadamo da ćemo zatvoriti poglavlje o izbeglicama i zato nastavljamo da radimo na tom pitanju za sve one raseljene ljude u Srbiji koji su se usled ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije našli van svojih dotadašnjih mesta stanovanja, rekao je šef Predstavništva UNHCR u Srbiji Eduardo Arboleda, pre nego što je zajedno sa ostalim zvaničnicima i predstavnicima organizacija i državnih organa presekao vrpcu, čime je i ozvaničeno useljenje u nove stanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari