Medveđa, Leskovac – Kao grom iz vedra neba potrajala je pre nekoliko dana akcija (ne)legalnog useljavanja u stambenu zgradu koja je davno postala simbol varoši, ali i primer šta se sve može dogoditi kada zavlada haos. Pored desetak porodica, koje nemaju nikakvo rešenje, zgradu su zauzeli i oni koji bi odavno trebalo da budu njeni stanari.

Medveđa, Leskovac – Kao grom iz vedra neba potrajala je pre nekoliko dana akcija (ne)legalnog useljavanja u stambenu zgradu koja je davno postala simbol varoši, ali i primer šta se sve može dogoditi kada zavlada haos. Pored desetak porodica, koje nemaju nikakvo rešenje, zgradu su zauzeli i oni koji bi odavno trebalo da budu njeni stanari.
U centru Medveđe podignuta je lepa stambena zgrada sa četrdesetak stanova. Proteklih godina je ocenjivano da će mnoge nevolje u privredi – gde nijedne preduzeće ne radi – biti sanirane rešavanjem stambenog pitanja pojedinim preko potrebnim stručnjacima i da će takođe lokalna samouprava doći do kvalitetnih kadrova. Dogodilo se, međutim, nešto neobično: od 2004. godine, kada je završena, zgrada je prazna.

Saslušanje u policiji

U policijskoj upravi u Medveđi proteklih dana počelo je saslušanje novopridošlih stanara. Neki su izjavili da su se uselili jer su davno dobili rešenja, ali da to ne bi učinili da se nisu bojali da drugi, bez ikakvog prava, zauzmu njihov krov nad glavom. Drugi su, pak, izjavili da nemaju nameru da divlje žive u ovoj stambenoj zgradi, ali smatraju da su za dve-tri decenije rada stekli pravo da se ne potucaju po tuđim kućama. Trenutno obezbeđenje ne čuva zgradu, jer o njoj brinu (ne)legalno useljeni Medveđani, koji najavljuju da će ukoliko budu izbačeni iz zgrada kolektivno napustiti grad.

Sudeći po onome što se zna u samoj Medveđi, ključni problem je spor između lokalne samouprave i Direkcije za izgradnju ovih stanova. Pomenuta direkcija je 22 stana uzela za sebe, a 18 je pripalo Vladi Srbije. To je razljutilo čelnike u lokalnoj samoupravi, koji se tome protive, jer je prvobitno dogovoreno da upravo ovi stanovi imaju razvojnu funkciju, odnosno da privuku mlade stručnjake i, sa druge strane, da spreče godinama prisutnu migraciju stanovništva.
Pomenuti stanovi u Medveđi počeli su da se grade 2000. godine i bili su deo poznatog programa Deset hiljada stanova. Bilo je para i sagrađeni su relativno brzo. Direkcija za izgradnju je poslednjeg dana 2003. godine stanove predala lokalnoj samoupravi Medveđe i nešto kasnije su dodeljeni pojedinim opštinskim i državnim organima u ovom kraju, odnosno pojedinim stručnjacima, o čemu je lokalna samouprava obavestila Direkciju za gradnju Republike Srbije, ali je usledio pravi šok. Iz Direkcije za gradnju su obavestili lokalnu vlast da je napravljen propust u pravnoj proceduri i da je odluka o poklonu stanova stavljena van snage, jer je obavljena nezakonito.
Predsednik Opštine Medveđa Slobodan Drašković ne krije razočarenje. Ističe da su ovde bili, najblaže rečeno, šokirani takvim stavom Direkcije za izgradnju. – Bili smo primorani da plaćamo i čuvara, a od Vlade smo zatražili da najnovija odluka Direkcije bude stavljena van snage, odnosno da nam se omogući da stanove konačno damo onima kojima su preko potrebni – kaže Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.
Direkcija za izgradnju je 18 stanova iz nove stambene zgrade prodala NIP po ceni od 293 evra po kvadratnom metru pa, bar što se tog dela ove stambene zgrade tiče, izgleda, lokalna samouprava može da se oprosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari