Stanari na Vračaru neće odustati od odbrane drveća: Zašto toplovod mora da ide trasom drvoreda? 1Foto: N1

Radnici Javno-komunalnog preduzeća „Zelenilo“ Beograd počeli su juče seču drvoreda starog više od 35 godina u ulicama Metohijska i Nikole Stefanovića na Vračaru, zbog planirane rekonstrukcije toplovoda, ali su ih stanari zaustavili i najavili da će braniti drveće. Jutros su se, takođe, okupili kako bi sprečili eventualno novu seču.

Jedna od stanarki Žaklina Antonijević kaže za N1 da je juče ujutru bilo veoma dramatično, da su radnici Zelenila uspeli da „poseku dva drveta, a treće su napali“, piše N1.

Navela je i da predstavnik Beogradskih elektrana nije hteo da im pomogne i spreči seču.

„Zaustavili smo ih, došla je policija i legitimisala prisutne. Ovo je neprocenjiva šteta“, priča ona uznemireno za N1.

Dodaje da nikakav odgovor nisu dobili od nadležnih, nego su preko prijatelja saznali da će seča biti odložena do ponedeljka.

Navodi da je plan da se poseče ceo drvored, da bi se zamenio toplovod, protiv koga oni nemaju ništa, ali žele da se pronađe kompromisno rešenje.

„Oni imaju građevinsku dozvolu, ali u građevinskoj dozvoli piše da se menja toplovod po trasi postojećeg toplovoda. Menja se veličina cevi, to stoji, znači biće veće cevi, ali po trasi postojećeg toplovoda, negde ne piše da treba da se seče drveće i da se na toj trasi menja stari toplovod. Mislim, potpuno nelogično“, kazala je ona.

Dodala je i da su od radnika iz preduzeća koje izvodi radove da njima drveće ne smeta.

Ističe da žele da imaju uvid u projekat.

„Nas niko nije obavestio da će do ovoga da dođe. Bili su samo neki papirići, kao – pomerite auto… Mi nemamo pojma, niko nama ništa ne priča. Znači, potpuno smo u mraku“, kazala je.

Ukazujući da je Metohijska ulica jedna od retkih na Vračaru koja ima zelenilo, pozvala je sve građane da im pomognu, kao i Beogradske elektrane da stupe u kontakt sa njima, da im dostave projekat.

„Mi znamo da elektrana mora da promeni cevi. Ovde se dosta izgradilo poslednjih par godina i cevi su stare. Ali mora da postoji neko rešenje. Mislim, prosto, ili da nam barem daju tu dozvolu, da nam daju taj projekat da vidimo. Da imamo uvid u projekat. Ko nas je obavestio šta će da se desi? Niko“, kaže Antonijević.

Ističe da neće odustati i da će stražariti i čuvati drveće svaki dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari