Skupština stanara stambene zgrade Soliter u centru Pirota donela je odluku da ne dozvoli nikakvo izvođenje radova na ugradnji novog većeg kotla u kotlarnici Češalj ispod zgrade zbog strepnje da će biti ugrožena njena stabilnost.

Žalbu na najavu početka radova uputili su juče JKP Gradska toplana. U Toplani, pak, uprkos njihovom protivljenju, najavljuju da će radovi uskoro početi a u opštini kažu da stabilnost zgrade nije ugrožena.

Potpredsednik Skupštine stanara ove zgrade koja ima 48 stanova Saša Surdulovićkaže da su protiv bilo kakvih građevinskih i mašinskih radova na proširenju kotlarnice.

– Smatramo da je ugrožena stabilnost zgrade i kvalitet življenja u njoj. Stanari zgrade traže da građevinski fakultet u Nišu ili Beogradu ili beogradski Zavoda za veštačenje urade ozbiljan i argumentovan dokaz o stabilnosti i sigurnosti zgrade i uticaj proširenja kapaciteta kotlarnice na kvalitet stanovanja stanara, umesto izveštaja pomoćnika predsednika opštine za infrastrukturu mr Milorada Spasića. Odgovorno tvrdimo da nije rečni o kavkom investicionom održavanju, većo proširenju kapaciteta kotlarnice Češalj – kaže Surdulović.

Stanari zgrade navode „da se ne slažu sa ovim radovima“ i traže da se sagleda celokupno stanje u zgradi, otklone sve nedoumice oko buke, vibracija, naprslina u zidovima i plafonskoj kontrukciji i pukotina u stepeništu. „Nesporno je da je zgrada do sada pretrpela oštećenja oko proširenja kotlarnice“, kaže se u dopisu stanara.

Radovan Nikolić, direktor Gradske toplane kaže da su od Skupštine stanara dobili žalbu i „da im spremaju odgovor“.

– Nije rečni o kakvom proširenju kapaciteta kotlarnice većo zameni starog novim kotlom. Nikakvih radova neće biti oko konstrukcije zgrade većsamo oko proširenja ulaza u kotlarnicu. Radovi nisu još počeli, ali mi sa radovima krećemo. Skupština stanara, ukoliko želi, neka traži ekspertizu sa strane. Na to imaju pravo. Mi imamo projektnu dokumentaciju i stručno mišljenje Milorada Spasića – kaže Nikolić.

Radovi juče, i pored najava, nisu počeli, a kad će to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Novi kotao je Toplana dobila u okviru programa KFW iz Nemačke, a njegova vrednost je 104.000 evra.

Zgrada nije ugrožena

Pomoćnik predsednika opštine za infrastrukturu mr Milorad Spasić, diplomirani građevinski inženjer i ovlašćeni projektant konstrukcija, kaže da će se ukloniti samo deo podrumskog zida ispod postojećeg otvora kotlarnice koji nije noseći.

– Odgovorno tvrdim da nema šanse da bude ugrožena stabilnost zgrade. U pitanju je, izgleda, nešto drugo. Opravdano nezadovoljstvo zbog kotlarnice koja je u samoj zgradi, stanari pretaču u jedan zahtev koji nije realan i tačan. Opravdan je, dakle, njihov stav da prisustvo kotlarnice nije primereno i da se od dimnjaka i gasova ugrožava funkcionalnost i udobrnost stanovanja. Međutim, činjenica da samo povećanje otvora koji većpostoji u podrumskom zidu, a on nije noseći, ni slučajno ne može da ugrozi stabilnost zgrade prilikom ugradnje kotla. Stanari na drugi način treba da se bore za svoja prava. Stanari imaju pravo da traže ekspertizu sa strane. Izgubiće se, međutim, mnogo vremena i napraviti veliki trošak, ali sam siguran da izveštaj neće biti drugačiji – kaže Spasić, dodajući da očekuje kompromis između Skupštine stanara i Gradske toplane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari