Dok užički Putevi uveliko premošćavaju Lim u središnjem delu Prijepolja, a snažne mašine i mehanizacija „navlače“ još jednu kapu preko plavo-zelene reke, na samo pedesetak metara od leve strane budućeg mosta nalazi se veoma atraktivan stambeno-poslovni objekat na kojem su građevinski radovi završeni u avgustu 2009. godine.

Stanovi prvobitno namenjeni za zaposlene u vojci, MUP-u, mlade bračne i stručne kadrove i lokali za preduzetnike koji kreću u nove poslove, počeli su da se grade u junu pre deset godina. Ceo posao oko ove investicije gotovo od samog početka pratili su problemi. Danas su oni u prvom redu činovnički.

Krenulo se početkom ovog veka i decenije kada je na delu bila velika politička kampanja i promocija tadašnje vlasti socijalista za realizaciju programa brze izgradnje jeftinog krova nad glavom pod parolom „10.000 stanova u dvehiljaditoj godini“. Javnosti je predočeno da će se graditi stanovi od svega 17.000 dinara po kvadratnom metru i da će biti završeni u roku od svega šest meseci. I lokalna SPS vlast u Prijepolju, tada u koaliciji sa JUL-om Mirjane Marković, oberučki je prihvatila uslove Direkcije za obnovu zemlje i bez ikakve naknade ustupila zemljište na veoma atraktivnoj lokaciji pored Lima, uslove gradnje i predlog za izvođača radova, preduzeće Velimirović – Inženjering iz Čačka. Približavali su se jesenji izbori u 2000. godini, pa im je bajka o brzoj i jeftinoj gradnji većeg broja stanova bila potrebna i dobrodošla za ostajanje na vlasti i u narednom četvorogodišnjem SPS mandatu.

Godine su prolazile, radovi obustavljani, nastavljani, povremeno i konzervirani, a „mrkonjićka“, kako je ovaj stambeno-poslovni prostor u Prijepolju odavno dobio ime po ministru Milutinu Mrkonjiću zbog njegovih obećanja i najava, prilikom ovdašnjih poseta i razgovora sa predstavncima lokalnih vlasti, da će se lično založiti da se stanovi što pre završe i predaju građanima na upotrebu, nikako da dobije dozvolu za useljenje.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu, u odgovoru na zvanična novinarska pitanja o statusu zgrade, da je na ovom objektu koji ima 44 stana, od kojih 15 pripada Vladi Srbije, jedan opštini Prijepolje, dok je ostatak namenjen slobodnom tržištu, izvršen tehnički prijem i da je komisija dala pozitivan nalaz za dobijanje upotrebne dozvole. Još u avgustu prošle godine, Građevinska direkcija Srbije je podnela zahtev opštini Prijepolje za dobijanje upotrebne dozvole.

– Ispunjeni su svi zakonom propisani uslovi za izdavanje upotrebne dozvole za poslovno-stambeni objekat i parterno uređenje u Šehovića polju u Prijepolju. Opština je ne izdaje, već traži dodatne uslove, a kada su i oni ispunjeni, ponovo izlazi sa novim zahtevima, navode u Građevinskoj direkciji Srbije. Nakon toga ponovo nastupa „ćorsokak“, a tridesetak porodica, među kojima su i kupci i oni koji su „krov nad glavom“ dobili kao činovnici republičkih organa, ne mogu da uđu u svoje stanove.

– Već mesecima smo na mukama i u velikom strahu i neizvesnosti. Nema šanse da se istovremeno sretnemo sa predstavnicima Građevinske direkcije Srbije i opštine. Oni prebacuju odgovornost jednih na druge, prepucavaju se preko naših leđa, a mi ispaštamo, kažu Samir Obućina, Ratko Terzić, Bojan Bogavac i Dejan Sarić. Mnogi od budućih stanara ove zgrade odavno su otkazali ugovore o korišćenju dosadašnjih stanova, neki istovremeno plaćaju i kiriju i ratu za stambeni kredit. Snalaze se kako znaju i umeju. Ratka Terzića je nevolja naterala da se pre nekoliko meseci useli u svoj stan, pa kako još nema struju, koristi agregat za osvetljenje kojeg je smestio na zajedničkoj terasi.

U opštinskoj administraciji odbijaju sve kritike iz republičke građevinske direkcije. „Što se tiče lokalne samouprave bili smo do sada krajnje predusetljivi i svaki put molimo i urgiramo da se podnesa potpuna dokumentacija. Upotrebnu dozvolu ne izdaje predsednik opštine nego odeljenje za urbanizam i projektovanje. Jednostavno rečeno, nije problem kod Opštinske uprave u Prijepolju već kod Građevinske direkcije Srbije“, isključiv je Dragoljub Zindović, predsednik opštine odgovarajući na pitanje Sandžak Danasa o nesporazumima i međusobnim optužbama opštinske administracije i Građevinske direkcije Srbije. Međutim, zbog ćutanja lokalnih činovnika u Opštinskoj upravi u Prijepolju, kao i zbog toga što opština ne izdaje upotrebnu dozvolu za ovaj stambeno-poslovni objekat Građevinska direkcija Srbije uputila je pre tri meseca i žalbu Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Da li će na taj način stvari biti pokrenute sa polazne tačke ili će budući stanari, za oko veoma atraktivne i urbanistički uspešno postavljene stambeno-poslovne zgrade smeštene pored Lima u centru Prijepolja, morati i dalje da čekaju i obijaju tuđe, a možda i sopstvene pragove? To će se ubrzo znati i zbog pritiska javnosti, jer je ova tema ušla gotovo i u sve dnevne redove konferencija za medije lokalnih partijskih odbora opozicionih stranaka kao dobro došla kritika prema nosiocima aktuelne vlasti koju Tadićevi, Ljajićevi, Nikolićevi i Dačićevi kadrovi, kao koalicioni partneri, ne žele da poremete i ozbiljnije uzdrmaju, posebno ne zbog nesporazuma u vezi upotrebnih dozvola za otključavanje kapije za nova 44 stana. Zbog toga bi ključevi uskoro konačno mogli i da se nađu u rukama onih koji čekaju da otključaju vrata od svojih još neispunjenih stambenih snova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari