kaže Panajotović.

– Prema oceni tada opozicione Demokratske stranke, socijalistički režim je nameravao da omogući nove lokalne izbore i tako revidira rezultate lokalnih izbora iz novembra 1996. godine, na kojima je koalicija Zajedno pobedila u većem broju gradova i opština u Srbiji, svedoči Panajotović.

kaže Panajotović.

– Prema oceni tada opozicione Demokratske stranke, socijalistički režim je nameravao da omogući nove lokalne izbore i tako revidira rezultate lokalnih izbora iz novembra 1996. godine, na kojima je koalicija Zajedno pobedila u većem broju gradova i opština u Srbiji, svedoči Panajotović. – Odluka rukovodstva DS glasila je: svim dozvoljenim sredstvima parlamentarne borbe osujetiti usvajanje predloženog zakona. Stratezi Poslaničkog kluba DS isplanirali su da se podnošenjem enormnog broja amandama na Predlog zakona o lokalnoj samoupravi, zaguši najpre rad skupštinskih odbora, a zatim i rad same Skupštine – seća se tadašnji poslanik DS, autor knjiga „Dnevnik jednog poslanika 1 i 2“ i „Ruž(š)enje skupštine“.
Prema rečima našeg sagovornika, mašina za „štancovanje“ primedaba na predloženi zakon počela je da radi punom parom. Pisarnici je u roku predato ni manje, ni više, nego 1017 amandmana. U svom Dnevniku je on povodom toga zabeležio: „Čeka se povoljan trenutak da proradi mehanizam planirane opstrukcije. Polako ali sigurno ostvaruje se osnovna strateška zamisao Poslaničkog kluba Demokratske stranke: govoriti što češće i što duže, po mogućnosti logično, ali ni prazne verbalne egzibicije nisu isključene, čak su i poželjne. Ako se izazovu replike i reagovanja, pa i zametne kavga koja guta vreme – još bolje“…
– Mehanizam se tada zalaufao: govornici iz redova poslanika Demokratske stranke nižu se kao pisma u lancu svetog Antuna. Posle mene, za govornicom je Boris Tadić, pa Trkulja, pa Bora Radić, pa ponovo Zoran Živković, Slobodan Gavrilović – kaže Panajotović. Rasprava je ipak završena, i to veštom akcijom SPS, kaže autor Dnevnika.
– U sredu, 9. jula 1997. sva sredstva informisanja objavila su Tanjugovu informaciju koja je glasila: „Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Dragan Tomić, prihvatajući zahtev Vlade Republike Srbije, zakazao je Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u ovoj godini za četvrtak, 10. juli 1997. godine… Posle njegovog završetka biće nastavljeno Drugo vanredno zasedanje, a time i rasprava o pojedinačno datim amandmanima na Predlog zakona o lokalnoj samoupravi.“ Zapravo, Drugo vanredno zasedanje nikada nije nastavljeno – socijalisti su tada bili prinuđeni da pomenuti zakonski predlog povuku iz skupštinske procedure, pa je opstrukcija u potpunosti uspela, kaže Panajotović.
Kada je nekoliko dana kasnije, 18. jula na red došao Vladin Predlog zakona o izbornim jedinicama, kojim je bilo predviđeno da se znatno poveća njihov broj, usledio je novi pokušaj opstrukcije u organizaciji DS. Na svega četiri člana Predloga podneto je 1.879 amandmana, od kojih samo na naziv 572, a na član 4. ukupno 1347.
Međutim, ovoga puta socijalisti su znali za „jadac“. Odluka Administrativnog odbora glasila je: „O svim amandmanima, podnetim na jedan član Preloga zakona, istovremeno će se raspravljati“. Opstrukcija je na taj način bila obesmišljena, kaže naš sagovornik.
Kada je reč o razlici između tadašnjih opstrukcija i ove, koju su nedavno organizovali poslanici SRS i narodnjačke koalicije, Panajotović tvrdi da je ona drastična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari