"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 1Ilustracija Foto: N1

Vreme više ne radi za slučaj Doljevac i uskoro će doći do pravne zastarelosti ukoliko se ne pronađu dva minuta snimka s naplatne rampe koje je izgleda video samo predsednik Aleksandar Vučić, a za koja niko nije odgovarao što nisu stigla na sud.

Za nešto manje od dve nedelje, 31. januara, navršiće se pet godina od nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, pošto je u automobil u kojem se nalazila sa svojom porodicom udarilo vozilo „Koridora Srbije“ u kojem je bio direktor Zoran Babić.

Njegov službeni vozač Dejan Stanojević je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je zbog nedostatka dva minuta snimka, koje je izgleda video samo predsednik Srbije, ostala sumnja da li je Stanojević zaista vozio ili je naknadno odlučio da preuzme krivicu.

Srđan Aleksić, suprug sestre tragično preminule Stanike Gligorijević, za Danas kaže da dok je plaćao putarinu, bacio je pogled u retrovizor, da nije ni trepnuo, a nešto je u njihov automobil udarilo, i odbacilo ih dvadesetak metara.

Prema njegovim rečima, stali su na naplatnu rampu tog 31. januara, a supruga Mirjana mu je dala 200 dinara za putarinu, i u tom trenutku počinje pravi košmar.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Dok sam plaćao putarinu, slučajno sam pogledao u retrovizor, i video da nam se nešto približava kao mećava. U trenutku se iza nas pojavio automobil. Nisam trepnuo. Bio sam svestan cele situacije. Leteli smo dvadesetak metara. Jednog trenutka zavladala je tišina”, opisuje Srđan kako je on doživeo tragičnu situaciju.

On kaže da je njegova svastika, pokojna Stanika Gligorijević, bukvalno bila pritisnuta iznad njih, pošto je od siline udara, automobil napravljen na dvosed.

“Teško mi je da se sećam detalja, ali je njena glava pala na moje rame. Odmah sam znao da je mrtva. Glava moje supruge koja je sedela pored mene, pala je na moja kolena ispod volana. Tada sam pomislio da su obe poginule”, sa mukom govori suprug Mirjane Aleksić, sestre pokojne Stanike Gligorijević.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 3
Foto: Privatna Arhiva

Sagovornik Danasa kaže da je tako u automobilu sedeo nekoliko minuta i pokušao da ukapira šta se dešava.

“Samo sam očekivao da mi negde poteče krv, da me nešto zaboli i da osetim toplotu. Verujte nisam znao u tom trenutku da li sam živ ili mrtav”, sa suzama u očima govori Srđan.

“Onda nakon 20 minuta su nas izvukli iz automobila, bolje rečeno iz onog što je on njega ostalo, i prebacili su nas u sanitetsko vozilo”, kaže on i dodaje da su tamo bili još nekih dvadesetak minuta, ali da se ništa nije dešavalo.

Dodaje da se nakon dvadesetak minuta u sanitetu, pojavio čovek koji je non-stop ulazio i izlazio iz saniteta i razgovarao telefonom, a da je pored njih sve vreme bila jedna doktorka.

“Taj čovek je bio Dejan Stanojević. On je osuđen da je krivac za saobraćajnu nezgodu. Ono što mi je u tom trenutku privuklo pažnju je to da je on non-stop ulazio i izlazio iz saniteta, i uvek je držao telefon i razgovarao”, objašnjava Srđan šta se dešavalo dalje.

Kaže da je nakon nekoliko minuta rukom pomerio suprugu ka sedištu, i da je u tom trenutku video da je ona živa.

“Tada moja supruga počinje da priča, ali ne mogu da je razumem. Hoće da kaže nešto, ali ne može. Govori teško. Bila je bukvalno ni tamo ni ovamo”, priseća se on.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 4
Foto: Privatna Arhiva

Srđan za Danas kaže da su u automobilu stajali oko 20 minuta, da im niko za to vreme nije prilazio, osim ljudi koji su sa veće distance gledali u njihov auto.

Prema rečima našeg sagovornika, ono što ga je još više zbunilo je to da je na njegovo pitanje „ko je ovaj čovek“, doktorka odgovorila da je on “navodno” čovek koji ih je udario.

“On je bio obučen kao da je pošao na svadbu. Nije izgledao kao čovek koji je povređen ili da je vozio automobil koji je izazvao saobraćajnu nezgodu sa tragičnim ishodom. Nije imao ni ono belo po sebi što se uvek pojavi kada se otvore erbegovi”, govori za Danas Srđan Aleksić.

Srđan ističe da su nakon toga prebačeni za Niš. Ističe da nepokazivanjem snimka od dva minuta država i predsednik Vučić štite Babića.

“Mi nemamo dokaz da je vozio Babić, ali posle ovolike priče, kao i sakrivanja dva minuta snimka, mi sumnjamo da je Babić vozio. Mislim da nikada istinu nećemo saznati niti videti ta sporna dva minuta”, zaključio je naš sagovornik.

Supruga Srđana Aleksića, sestra pokojne Stanike Gligorijević, za Danas kaže da se seća da joj je suprug zatražio 200 dinara da plati putarinu, i nakon toga ništa.

“Sledeće čega se sećam je da sam u bolnici. Doktorka me je pitala da li znam da sam imala udes, ja sam odgovorila da ne znam. Nakon pet dana vratilo mi se sećanje. Da mi je sestra poginula saznala sam nekoliko dana pre 40 dana od njene smrti”, sa suzama govori Mirjana, sestra pokojne Stanike Gligorijević.

Ona kaže da dok je bila u bolnici, stalno je pitala za decu njene sestre, ali da za nju nije pitala, i da je novi šok doživela kada je saznala da je ona poginula. Za porodicu pokojne Stanike kaže da sada teško žive, da je muž njene sestre bolestan, a da je Milutin, Stanikin sin, otišao preko granice, da bi zaradio da izdržava porodicu.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Milutin i Aleksandar su prepametna deca. Nakon smrti moje sestre, a njihove majke, život im je bio težak. Oni su dobra i pametna deca. Milutin je sam spremao jelo. Mesio je, sve je radio”, uz suze govori Mirjana.

Ona kaže da misli da snimak nikada neće videti i da im ga nikada neće pokazati.

“Država nekog štiti. Ne znam ko je vozio. Ne mogu da nagađam. Ono što su me neki citirali da sam rekla da je moj suprug video Babića, kažem vam da ja to nisam izjavila”, istakla je Mirjana Aleksić za Danas.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 6
Foto: Miljko Stojanović Danas

Sin Stanike Gligorijević: Otišao sam trbuhom za kruhom

Milutin Gligorijević, sin pokojne Stanike Gligorijević, za Danas kaže da je sada u inostranstvu, i da trenutno radi u jednoj inostranoj kompaniji.

"Mislim da nikada nećemo videti dva minuta snimka": Zet poginule Stanike Gligorijević za Danas povodom pete godišnjice nesreće na naplatnoj rampi Doljevac 7
Foto: M. S. / Danas Milutin Gligorijević

“Od 7. januara sam u inostranstvu, vozim kamion za jednu kompaniju iz inostranstva. Više finansijski nismo mogli da izdržimo, i ja sam otišao van trbuhom za kruhom”, kaže za Danas Milutin.

Kaže da su u selu ostali njegov otac, baka i brat.

“Nije mi jasno da posle toliko godina mi još uvek ne znamo ko je vozio automobil. Svaki 31. isto prolazi sa tugom, koja je sve veća, a svake godine se bude stare rane”, kazao je za Danas Milutin Gligorijević, sin pokojne Stanike Gligorijević.

„Nisam video svojim očima ko je vozio“

Na naše pitanje da li je video Babića prilikom nesreće ili kasnije, on kaže da nije, i da mu nije jasno odakle u medijima informacija da je on kazao da je svojim očima video da je Babić vozio.

“Mogu da kažem da nigde nisam izjavio da sam video da je Babić vozio. Ta izjava od mene i moje supruge nije mogla da izađe. Nije mi jasno ko i zašto je to napisao. Da je tako bilo kako su napisali, ja bih to kazao još na sudu”, demantovao je navode pojedinih medija Srđan Aleksić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari