Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki biće pušteni na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala, pošto je apelaciono veće suda odbilo žalbu Tužilaštva na tu odluku. Kako je juče saopštio Tribunal, apelaciono veće je prekjuče potvrdilo prvostepenu odluku da Stanišić i Simatović budu oslobođeni do novog početka suđenja, koja je doneta 26.

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki biće pušteni na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala, pošto je apelaciono veće suda odbilo žalbu Tužilaštva na tu odluku. Kako je juče saopštio Tribunal, apelaciono veće je prekjuče potvrdilo prvostepenu odluku da Stanišić i Simatović budu oslobođeni do novog početka suđenja, koja je doneta 26. maja.
Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BIH 1991-95. godine. Suđenje je počelo 28. aprila u odsutnosti Stanišića, pošto je sudsko veće zaključilo da je dozvoljeno započeti proces uz mogućnost da ga optuženi, koji zbog bolesti nije mogao da bude u sudnici, prati preko video-linka iz sudskog pritvora.
Stanišić je odbio da tu mogućnost iskoristi. Žalbu odbrane na tu odluku usvojilo je apelaciono veće Tribunala i naložilo da suđenje bude prekinuto na najmanje tri meseca zbog lečenja optuženog, i da „započne“ kada se proceni da to dozvoljava Stanišićevo zdravstveno stanje.
Stanišićeva odbrana zatim je podnela zahtev za privremeno oslobađanje, kako bi optuženi nastavio lečenje na beogradskoj VMA, a sudsko veće je taj zahtev usvojilo krajem maja. Puštanje na slobodu Stanišića i Simatovića bilo je, međutim, odloženo zbog žalbe koju je uložilo haško tužilaštvo.
Prema nalazima lekara u Hagu, Stanišić pati od teške depresije sa psihotičnim obeležjima, hronične bolesti organa za varenje (ulceralni kolitis, paučitis) i kamena u bubregu. Stanišiću je odlukom naloženo i da se javi na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu radi utvrđivanja njegovog psihičkog i fizičkog stanja, a u svetlu toga što, „kako se smatra, pokazuje povećani rizik od samoubistva“.
Sudsko veće je naložilo i da Stanišić na privremenoj slobodi bude pod nadzlorom lekara koji će Tribunal redovno izveštavati o njegovom stanju. Donoseći odluku o privremenom oslobađanju, veće je ocenilo da su Stanišić i Simatović dokazali da će se vratiti na početak suđenja, da neće pokušati bekstvo i da neće uticati na svedoke. Tribunal je usvojio i garancije srpskih vlasti da će biti ispunjeni svi uslovi pod kojim su optuženi pušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari