Optuženi Jovica Stanišić i dalje je u teškoj depresiji i veruje da njegov život „nije vredan življenja“, rekao je holandski psihijatar Jozef de Man u izveštaju o Stanišićevom stanju, upućenom sudijama haškog Tribunala.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH. Stanišić zbog hronične bolesti organa za varenje i depresije nije prisustvovao početku procesa, a odbio je da suđenje prati preko video-veze iz pritvora u Sheveningenu.

U juče objavljenom izveštaju sudijama, pošto je sa Stanišićem razgovarao dva puta, psihijatar De Man zaključuje da „pregledi i dalje pokazuju simptome teške depresije“. Stanišićevo „raspoloženje je loše“, a on je izjavio da „svoj sadašnji život ne smatra vrednim življenja“, navodi psihijatar.

Prema De Manovom nalazu, međutim, Stanišić je „dobro orijentisan i nema poremećaje u pamćenju, uprkos njegovim tvrdnjama da ih ima“.

Za razliku od ranijeg razgovora, Stanišić se nije žalio na halucinacije. „Kao dodatak ispitivanju, psihijatru je pokazan i video snimak koji je načinila uprava sudskog pritvora. Stanišić je pod stalnim posmatranjem zbog rizika od samoubistva. Na tom snimku, on se dosta kreće unaokolo, a može se videti i kako na trepavice donjeg očnog kapka nanosi neku materiju, moguće pepeo od cigarete“, piše u De Manovom izveštaju.

Psihijatar ukazuje da su razgovori obavljeni „u senci tekućih ozbiljnih poremećaja u Stanišićevom privatnom životu, usled teške brakorazvodne parnice“. „Tokom prvog intervjua, Stanišić je bio veoma uznemiren pošto je obavešten o pretnjama smrću koje je gospođici Lidiji Vukašinović izgovorio njegov sin Vuk. Stanišić te pretnje shvata vrlo doslovno.

Odbijen zahtev za odlaganje suđenja

Sudsko veće haškog Tribunala odbilo je juče zahtev odbrane Jovice Stanišića za odlaganje suđenja zbog nalaza psihijatra da je Stanišić u „teškoj depresiji“ i da ima samoubilačke misli. Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija odučilo je da se proces nastavi iskazom prvog svedoka optužbe, a zasedanje je zatim zatvoreno za javnost. Stanišić ni juče nije bio u sudnici, a odbio je da suđenje prati iz pritvora u Sheveningenu, preko video-veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari