Na nekadašnjem smetlištu kod hipodroma u Požarevcu, u svakodnevnom životu nazvanom „deponija“, povremeno je dolazilo do požara ograničenog obima što je smetalo stanovnicima okolnih ulica i izazivalo njihove reakcije.

Povodom stanja na ovoj javnoj površini razgovarali smo sa Slobodanom Jovićem direktorom Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“.

– Najpre je važno konstatovati da na pomenutom prostoru nikada nije ni postojala prava deponija, u savremenom smislu te reči, kakva je definisana zakonskim odredbama a naša firma, kojoj je povereno staranje o komunalnoj higijeni, prostor tog nekadašnjeg smetlišta ne koristi već punih pet godina – kaže Jović.

Ipak, tamo se nešto događa, a građani se sada žale i na vatru…

– Činjenicu da je tamo dolazilo do povremenih požara manjih razmera niko ne pokušava da negira, ali prema našim saznanjima, njih su izazivali isključivo pojedini nesavesni građani paleći plastične omotače bakarnih i drugih kablova koji su bili kradeni i namenjeni ilegalnoj preprodaji. Na ovom zabačenom prostoru, skrivenom od očiju javnosti, povremeno su paljeni i drugi masivni predmeti poput dušeka i automobilskih guma, na čiji smrad su se i žalili građani, ali nema ni pomena da se radi o nekom trajnom „tinjajućem“ požaru izazvanom takozvanim samozapaljivanjem smetlišta. Respektujući svoju obavezu da momentalno reagujemo u svim situacijama kada je ugrožena komunalna higijena, letos smo intervenisali svojim cisternama i efikasno ugasili jedan požar nešto većih razmera na koji nas je upozorila komunalna inspekcija sa kojom smo, kao i sa komunalnom policijom, uspostavili dobru saradnju koju stalno unapređujemo nastojeći da zajednički organizujemo još češće kontrole, rekao nam je Jović. Dodajmo ovim navodima i da je Grad angažovao sertifikovanu firmu „Mol“, koja kvartalno obavlja kontrolu štetnih gasova na ovom napuštenom smetlištu, čiji stručnjaci nikada nisu upozorili na bilo kakve otrove u vazduhu što je još jedno svedočanstvo da permanentnog, tinjajućeg požara nije bilo.

Vodeći računa o svim javnim površinama na teritoriji grada Požarevca, nadležni su odobrili bezmalo 7.000.000 dinara za sanaciju nekadašnje „deponije“. – Projekat je uradila eminentna ustanova u ovoj oblasti, Institut „Kirilo Savić“, pa će na pomenutom prostoru biti obavljena temeljna rekultivacija zemljišta i drugi radovi koje predviđa zakon tako da će nekadašnje smetlište postati potpuno uređen prostor. Motivisani sugestijama dobronamernih građana, do realizacije ovog projekta tokom naredne godine, zajedno sa svim nadležnim institucijama i službama, pojačaćemo kontrolu na nekadašnjoj „deponiji“ kako bi bili eliminisani svi incidenti i stvoreni preduslovi da u skoroj budućnosti to postane kvalitetan prostor značajan za sve žitelje Požarevca koji će moći namenski da ga koriste prema opredeljenjima građana – kaže čelnik kuće zadužene za higijenu grada, Slobodan Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari