Stanković: Neprimeren pritisak lekara na nezavisno sudstvo 1

Kolege osuđenih vranjskih lekara zatražili su od nadležnih sudskih organa, a u prvom redu Veća Apelcionog suda u Nišu da još jednom „preispitaju prvostepenu presudu i sagledaju sve činjenice u ovom višegodišnjem postupku“.

Nakon prvostepene presude Osnovnog suda u Vranju kojom su otorinolaringolog Darko Civkarovski i anestezilog dr Slaviša Kanački osuđeni zbog „nesavesnog lečenja“ petogodišnje D.M. na kazne zatvora od po tri godine i pet godina zabrane obavljanja poslova u zdravstvu usledila su protestna saopštenja Kolegijuma Odeljenja anestezije. 

Potom su usledila i protestna saopštenja  Sindikata lekara i farmacetuta.

Na ova saopštenja reagovao je javnim obraćanjem predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stamenković, koji je obraćanje kolega osuđenih lekara nazvao „pritiskom na sud“.
„Niko pa ni lekari, a ni mediji nemaju pravo da vrše pritisak na nadležne pravosudne organe, imajući u vidu da je nezavisnost sudija garantovana zakonom“, stoji u saopštenju predsednika vranjskog suda dostavljenom Danasu.

Stanković precizira da „sudija nije dužan nikome, pa ni predsedniku suda ili drugim sudijama da objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje osim u obrazloženju svoje odluke, te se saopštenje Sindikata lekara i farmaceuta iz Vranja u ovom slučaju ne može drugačije tumačiti nego kao neprimeren pritisak na sudiju koji je izrekao prvostepenu presudu, kao i atak na nezavisno pravosuđe“.

Posle gotovo petogodišnjeg trajanja sudskog procesa u kojoj su dvojica lekara optuženi za smrt petogodišnje devojčice, početkom novembra sudija Osnovnog suda u Vranju Dragana Tasić saopštila je nepravosnažnu presudu. Advokat jednog od lekara Dragan Stojanov, najavio je žalbu Apelacionom sudu u Nišu, kada dobije pisanu presudu. Ovakvom presudom bili su zadovoljni roditelji preminule devojčice, koji u slučaju da ona bude potvrđena imaju mogućnost nadoknade štete u parničnom postupku. D.M. je preminula na Dečjem odeljenju bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine, zbog čega su roditelji i tužilac označili kao krivce dvojicu lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari