Korupciji u zdravstvu možemo da stanemo na put samo ako poštujemo zakone koji su doneti u ovoj oblasti i ako imamo mehanizme kontrole da li se ti zakoni primenjuju – rekao je juče ministar zdravlja Zoran Stanković na okruglom stolu „Ima li leka protiv korupcije u zdravstvu“ u zgradi agencije Tanjug.


Među petnaestak identifikovanih kritičnih tačaka korupcije su, osim manipulacija prilikom javnih nabavki, veštačkih lista čekanja, centralizovane nabavke lekova, nepoznatih tokova novca u zdravstvu i druge, poput prijema u radni odnos lekara i medicinskog osoblja, odobravanja specijalizacije i neregulisanog rada lekara na različitim projektima u toku radnog vremena. Stanković je napomenuo da se, po svakoj od tih tačaka, „prave“ preventivne mere kako bi se korupcija smanjila.

– Do kraja godine svih 158 domova zdravlja dobiće informatičku opremu, a 1. marta iduće godine imaćemo jedinstven informacioni sistem. Pravo domova zdravlja je da izaberu jedan softver od osam ponuđenih. Međutim, 12 domova zdravlja pokušalo je da se ponaša suprotno u nabavci softvera. Sprečili smo te zloupotrebe – ističe Stanković.

Govoreći o listama čekanja, Stanković je istakao da 10 radnih grupa prave jedinstvene liste čekanja i kontrolišu da li se poštuju kriterijumi i da li dolazi do preskakanja na listi. Kao primer zloupotrebe u zdravstvu, ministar je naveo bolnicu u kojoj skener ne radi godinu dana, a istovremeno je osoba zadužena za skener na plaćenom odmoru od godinu dana, uz odobrenje direktora.

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Đorđe Bajec istakao je da je za iskorenjivanje korupcije u toj zdravstvenoj ustanovi neophodno konstantno informisati pacijenta da se nijedna usluga KSC ne naplaćuje, ali i naučiti ga da ukoliko mu neko traži novac što pre o tome obavesti nadležne.

– U KCS se ništa ne plaća. Plaća se kroz dopunski rad, ali to nema veze sa zdravstvenim osiguranjem – rekao je Bajec.

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Dragana Jovanović ocenila je da se korupcija u zdravstvu ne može posmatrati nezavisno od ostalih segmenata društva.

– Korupcija je kao epidemija. Ako se leči, leči se u celom sistemu – istakla je Jovanovićeva.

Lekarka specijalista za slobodno tržište Milena Jauković založila se za ukidanje uticaja političkih stranaka u zdravstvenom sektoru, za raspisivanje konkursa za sve funkcije, kao i češće dolaske zdravstvene inspekcije u ustanove.

Dovoljno lekova

Ministar Zoran Stanković istakao je da građani ne treba da stvaraju zalihe lekova i rekao da očekuje da u narednom periodu nestašica lekova neće biti, a da će domaće tržište lekova biti stabilizovano.

– Zajedno sa RZZO i ostalim subjektima koji učestvuju u snabdevanju, obezbedićemo dovoljno lekova za tržište. Za lekove kojih sada nema u nekom pakovanju ima zamene iz uvoza, ali to treba da se hitno reši, jer su cene uvoznih lekova skuplje – ukazao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari