Fudbalski utorak u Srbiji doneo je veleobrt kakav odavno nije viđen u našem fudbalu, gde odavno ništa nije onako kako izgleda, odnosno gotovo kada svi misle da je nešto završeno.

Dan pre sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije i, činilo se, izvesnog izbora Aleksandra Stanojevića za naslednika Siniše Mihajlovića nesuđeni najmlađi selektor A reprezentacije sam je odustao od kandidature za vođu “orlova” u predstojećim kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Francuskoj 2016.

– Da, istina je da sam odustao od kandidature za selektora, nisam više u toj priči – bilo je sve što juče hteo i mogao da kaže Stanojević za jedan naš portal, pre nego što je drugima prepustio tumačenje njegove odluke da digne ruke od Srbije zbog koje je, samo dva dana pre toga, odbio četiri miliona evra vrednu ponudu FS Kine za glavnokomandujućeg u A selekciji najmnogoljudnije zemlje.

Fudbalski savez Srbije nije se juče zvanično oglasio, osim što je jedan od potpredsednika Goran Milanović i prvi čovek FK Jagodina, na konferenciji za novinare, drugim povodom u njegovom gradu, obavestio javnost o pomeranju sednice IO FSS, čija je glavna tačka dnevnog reda trebalo da bude izglasavanje novog šefa stručnog štaba najjače selekcije.

– Obavešten sam da će sednica Izvršnog odbora FSS biti održana naredne nedelje – šturo je izjavio visoki funkcioner, ne otkrivajući razloge, pa čak ni povod, ovakvom preokretu.

Čaršija je, naravno, odmah iskonstruisala više teorija, od kojih je najviše pristalica odmah dobila ona po kojoj su prste u pomenuti izbor umešali izvesni klubovi i uticajni političari, tj državnici, kojima nekadašnji trener Partizana nije bio po volji.

Milan Živadinović, bivši selektor: Sve je to maslo fudbalske mafije

– Sve je to maslo određene interesne grupe, poznatije kao fudbalska mafija, koja uz pomoć svojih medija i novinara pokušava i ponekad uspeva da postavlja svoje ljude za trenere po klubovima i selekcijama, kako bi kasnije preko njih profitirala od prodaje igrača. Često ti treneri nisu ni zainteresovani za određeni angažman nego im je samo potrebna samoreklama. Mislim da je red da Savez i Tomislav Karadžić stanu na put tome. Morali bi da objave precizne kriterijume za izbor selektora, po kojima kandidati ne mogu da budu oni koji nisu najmanje 15 godina u trenerskom poslu, nisu vodili neku našu mlađu reprezentaciju i napravili uspeh s njom i nemaju komandovanje najmanje jednim A nacionalnim timom u biografiji.



Milovan Đorić, fudbalski radnik: Umešala se politika i država

– Velika šteta, jer je Stanojević bio odlično rešenje. Ali, razumem čoveka. I ne treba da se prihvata mesta selektora, ako će na isto da ga predlažu Miloljub Ostojić, Branko Babić i njima slični ljudi iz Stručnog odbora FSS, koji ne mogu da jedu trenerski hleb u Srbiju ili s vremena na vreme dobijaju mrvice. Ali, krivi su oni koji su ih tu postavili. U ovom slučaju, bojim se, i politika. Država se u sve u našoj zemlji meša, pa i u fudbal.



Milojko Pantić, sportski novinar: Ionako je bio premlad 

– Drago mi je što je Stanojević sam odustao od kandidature. Nisu mi poznati razlozi njegovog povlačenja iz te priče, ali još više ga cenim ako je shvatio da je nije još dorastao selektorskom poslu. Poštujem ga kao perspektivnog mladog trenera, ali mislim da je zvezdama naše reprezetacije i Premijer lige, koji rade s Murinjom na primer, potreban iskusan vođa, koji će moći da im bude autoritet. Doći će Stanojevićevo vreme na klupi Srbije. Dotle neka se uči, čeliči i razvija u klupskom fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari