Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i predstavnici njemačke humanitarne organizacije HELP dogovorili su izgradnju stambenog objekta za raseljena lica u Bijelom Polju. Kako je dogovoreno, objekat za raseljena lica trebalo bi da bude izgrađen u naselju Ribarevine. U realizaciju ovog projekta uključiće se i vladina Kancelarija za zbrinjavanje izbjeglica i UNHCR.


Prema riječima predsjednika Opštine, u Bijelom Polju ima oko 400 raseljenih lica, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Kosova. „Na Ribarevinama već postoje dva završena objekta, od kojih je jedan namijenjen romskoj populaciji, a drugi socijalnim slučajevima“, kazao je Žurić.

Ovim projektom, rečeno je, biće obuhvaćene najugroženije kategorije, a fizički uslovi za implementaciju ovog projekta su već ispunjeni.

– Naš sljedeći korak će biti da utvrdimo broj raseljenih lica i stepen njihove ugroženosti. Poslije toga ćemo lobirati kod njemačkog Ministarstva inostranih poslova za dobijanje sredstava, tako da se nadamo da bi do implementacije ovog projekta moglo da dođe sljedeće godine, rekao je šef Kancelarije HELP u Crnoj Gori Klaus Mok.

Vlada Crne Gore i Kancelarija UNHCR-a imaju zajednički cilj da riješe problem izbjeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori. Primarni cilj je puna integracija izbjeglih i raseljenih lica koja borave u Crnoj Gori, tako da je Vlada Crne Gore nedavno usvojila i Strategija koja obuhvata ove ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari