Stanovništvo trećeg po veličini australijskog grada, Brizbejna, beži iz svojih domova u očekivanju da sutra stigne najveća poplava u poslednjih 118 godina. Brizbejn, prema najavama meteorologa, očekuje najgora poplava još od 1893. godine, a procenjuje se da bi čak 40.000 kuća i kancelarija moglo da bude poplavljeno, piše Sidnej Morning Herald.


U Brizbejnu je proglašeno vanredno stanje i uspostavljen centar za evakuaciju. Premijer australijske države Kvinslend Ana Blig upozorila je stanovništvo da bi nivo reke Brizbejn mogao da nadmaši onaj koji je dostignut u katastrofalnoj poplavi 1974, kada je 14 ljudi izgubilo život.

Reka se juče izlila iz svog korita, a stanovništvu iz nižih predela podeljene su vreće sa peskom radi zaštite kuća i savetovano im je da odu u viša područja kod prijatelja, rođaka ili da utočište pronađu u Centru za evakuaciju.

Bligova je rekla da je razvoj situacije u Brizbejnu i zapadno u Ipsviču i okolini „zastrašujući“. Očekuje se da će danas oko 100.000 potrošača ostati bez električne energije. Rafovi sa hranom u supermarketima juče su gotovo ispražnjeni. Brizbejn je od poplava zaštićen ogromnom branom izgrađenom nakon razorne poplave 1974. godine. Međutim, pošto je rezervoar već pun zvaničnici nemaju drugog izbora osim da oslobode vodu iz rezervoara što će izazvati poplavu manjeg obima u gradu. U Tuvumbi, zapadno od Brizbejna, život je izgubilo najmanje devet ljudi, a više od 70 se vodi kao nestalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari